Inšpirovala som sa tortou, ktorú som už dávnejšie videla niekde na internete, ale urobila som si ju (ako vždy) po svojom ... len som si zase (ako vždy) neuložila link :))... z pôvodného receptu som vlastne použila iba ten nápad so želé kockami v bielom kréme... keď tú tortu nájdem, tak určite pridám link, pretože bola naozaj veľmi pekná... zatiaľ si pozrite aspoň túto krásnu nepečenú želé bábovku s rovnakým nápadom, ktorá pribudla tento týždeň na jednom z mojich obľúbených blogov.
Korpus:
- 3 vajcia
- 90g kryštálového cukru
- 70g hladkej múky
- 20g kakaa
- 3 lyžice oleja
Želé kocky:
- 1 žlté želé extra silné od dr. oetkera
- 1 červené želé extra silné od dr. oetkera
- 1 zelené želé extra silné od dr. oetkera
- ovocný sirup + voda podľa návodu (spolu 500ml)
- kryštálový cukor podľa chuti
Krém:
- 200ml smotana na šlahanie
- 2 x 200g kyslá smotana (ja som dala 16%)
- 200g mascarpone
- 1 želatinový stužovač za studena od dr. oetkera
- 1 vanilkový cukor
- práškový cukor podľa chuti
Želé kocky: Najskôr som si urobila želé podľa návodu na obale, každú farbu zvlášť samozrejme. Časť vody som nahradila ovocným sirupom (100ml sirupu + 400ml vody + 2 lyžice cukru), do červeného želé som dala jahodový a do žltého broskyňový sirup. Do zeleného želé som dala len vodu a 3 lyžice cukru (zelený sirup som nezohnala). Každé želé som prevarila a naliala do plytkého polievkového taniera, nechala vychladnúť a potom dala ešte do chladničky dobre stuhnúť. Stuhnuté som nakrájala na väčšie kocky (asi 2x2cm). Použila som len pekné kocky zo stredu taniera, okrajky som odložila a dcérka ich potom použila na výrobu crazy muffiniek pre deti.
Korpus: Kým želé tuhlo, upiekla som korpus (piekla som vo forme s priemerom 26 cm). Dno formy som vyložila papierom na pečenie, celú formu som jemne vymazala olejom a dno som vysypala hrubou múkou. Vyšľahám si bielky do tuha a po lyžiciach pridávam cukor. Znížim otáčky na šlahači na minimum a potom po jednom pridávam žĺtky striedavo s olejom. Nakoniec už len ručne, veľmi jemne vmiešam preosiatu múku s kakaom. Pečiem na 170 - 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Krém: Najskôr som zmiešala mascarpone s kyslou smotanou a cukrom podľa chuti. Potom v druhej miske vyšlahám zo smotany a vanilkového cukru tuhú šlahačku a jemne (najlepšie ručne) ju zamiešam do krému z mascarpone a kyslej smotany. V ďalšej miske si pripravím želatinový stužovač za studena podľa návodu (100ml teplej vody + stužovač) a rýchlo k nemu zašlahávam (po častiach) pripravenú hmotu.
Dokončenie: Na vychladnutý korpus som naukladala kocky želé a zaliala ich bielym krémom, znovu rozhodila kocky želé a opäť zaliala krémom (nepoužila som všetko želé). Formu som jemne pobúchala o stôl, aby sa krém dostal do každej štrbiny medzi želé a dala som tortu poriadne stuhnúť do chladničky (najlepšie cez noc). Pred servírovaním som jemne prešla po obvode torty tenkým nožom a otvorila som formu. Biely krém nie je ani po stuhnutí úplne tuhý, ale je taký jemne penovitý a robí zaujímavý kontrast k úplne tuhému želé.
zdroj: internet + moja vlastná improvizácia (skombinovala som si svoj overený recept na korpus a krém) a konečne som našla link na tortu, ktorou som sa inšpirovala, čo sa vzhľadu týka ...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA