25. 4. 2013

Žihľavové pesto

Žihľava sa v slovenskej kuchyni používa odjakživa. V starých kuchárskych knihách z minulého storočia bez problémov nájdete recepty na žihľavovú polievku, omáčku alebo čaj. Ja vám ponúkam zaujímavú variáciu na talianske pesto. Ale po mojom, zo žihľavy (pŕhľavy, alebo pre českých návštevníkov blogu - kopřivy). Ak chcete, vyskúšajte :)


  • 4 naozaj veľké hrste mladých žihľavových lístkov
  • olej podľa chuti a potreby (asi 50 - 100ml)
  • 2 - 3 lyžice kopcom mletých mandlí
  • soľ
  • 2 - 3 lyžice kopcom parmezánu (alebo slovenského syra Vršatec)
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti aj viac)
  • soľ podľa chuti
  • horúca voda podľa potreby

Toto pesto robievam len tak "od oka", takže množstvá surovín sú iba orientačné. Zbieram zásadne iba mladé žihľavové výhonky, a aj z tých odstrihnem a použijem iba vrchné cca 4 lístočky (zvyšok listov si môžete usušiť na čaj). Pri zbere odporúčam použiť rukavice :) Žihľavové listy umyjem, nechám na sitku odkvapkať a potom sparím (cez sitko) vriacou vodou (asi 2litre) a nechám trochu odtiecť a povychladnúť. Nezľaknite sa tak trochu zvláštnej vône, ktorú má sparená žihľava. K žihľave pridám ostatné suroviny a ponorným mixérom spracujem úplne nahladko. Olej prilievajte postupne podľa potreby, kým nevznikne hustejšia omáčka. Ak máte čas (a možnosť) môžete si pesto vyrobiť aj ručne v mažiari :). Ja ho mám rada s cestovinami, alebo si ho len tak natriem na chlieb ako nátierku.
Pesto ktoré nespotrebujem dám do zatváracieho pohára a vrch zalejem olejom. Skladujem v chladničke, ale odorúčam skonzumovať čo najskôr. Olej do pesta môžete použiť akýkoľvek váš obľúbený, ja mám rada olivový. Ak by sa vám chuť žihľavového pesta zdala trochu nevýrazná, môžete žihľavu skombinovať napríklad s medvedím cesnakom, pažítkou, alebo pridať trochu akýchkoľvek vašich obľúbených zelených byliniek, ktoré máte radi.
Poznámka: Žihľava (rovnako ako všetky liečivé byliny) by sa nemala konzumovať vo veľkých množstvách a veľmi často. Zvlášť opatrní by mali byť chronicky chorí ľudia, malé deti a tehotné ženy. O liečivých účinkoch žihľavy si môžete prečítať napríklad TU.
zdroj: vlastný recept
(inšpirácia napr. www.thedesignfiles.net alebo www.ruhlman.com  plus moje úpravy)


1 komentár:

  1. snad najdem niekde mladu zihlavu, potom vyskusam, dakujem za podrobny recept. :) /teraz prave pijem zihlavovy caj, ale zihlava uz bola vysoka, trhala som ju celu..a este k tomu holymi rukami, mne to nevadilo, ze prhli :D/
    /mimochodom, ten link na liecive ucinky uz nefunguje../

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk