31. 8. 2013

Cestoviny s omáčkou z čerstvých rajčín

Jeden z mojich najobľúbenejšich letných receptov...


  • malé mini (cherry) rajčinky (asi 1/2 - 3/4kg)
  • olej (najlepšie olivový)
  • 1 cibuľa
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • štipka oregána
  • 1/2 lyžičky cukru
  • čerstvá bazalka
  • kúsok štipľavej papričky (nie je nutné)
- špagety alebo iné cestoviny (400-500g)

Množstvá surovín sú len orientačné, každý si môže toto variabilné jedlo urobiť podľa svojej chuti. Niekto má rad na cestovinách viac omáčky (ako napr. ja), niekto zase menej. Najťažšie na tomto recepte je načasovať, aby špagety aj omáčka boli hotové naraz. Na oleji (najlepšie na veľkej panvici) orestujem cibuľu (nakrájanú na drobné kocky) do sklovita, pridám na drobno nasekaný strúčik cesnaku a krátko ho orestujem, len aby zavoňal. Ak máte radi štipľavé, pridajte aj na malé kúsky nakrájaný kúsok čili papričky a orestujte spolu s cesnakom. Pridám na polovice poprekrajované mini rajčinky, osolím, okorením a veľmi krátko povarím. Varím skutočne len minútku, aby rajčiny pustili šťavu, ale nerozvarili sa (nepodlievam). Pridám na drobno nakrájanú čerstvú bazalku a zmiešam s horúcimi cestovinami. Hotovo. Veľký hladoši si ešte môžu cestoviny na tanieri posypať čerstvo nastrúhaným parmezánom.
Poznámka: Ja som dala červené aj žlté mini rajčinky. Tento rok máme celkom peknú úrodu červených aj žltých. Máme klasické guľaté cherry, hruštičkové aj oválne.
Zdroj: Recept je tak notoricky známy, že ani neviem uviesť presný zdroj. Jeden krásne prezentovaný recept v češtine  nájdete napríklad tu: Unavená vařečka alebo v angličtine zase TU, alebo TU, prípadne TU.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA