Cuketa, bazalka a cesnak... naša obľúbená kombinácia.
- asi 1,5kg očistená cuketa
- 1 veľká cibuľa
- 2 lyžice olej
- soľ
- asi 1/2 litra voda (alebo zeleninový vývar)
- hrsť mladých bazalkových listov
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvo namleté čierne korenie
- kúsok parmezánovej kôrky (nemusí byť)
Zelenú cuketu očistím a nakrájam na kocky (keď chcete, aby sa rýchlejšie uvarila, môžete ju nastrúhať). Cibuľu orestujem na oleji do sklovita, pridám pretlačený strúčik cesnaku a krátko ho orestujem (len aby zavoňal). Potom pridám nakrájanú (alebo nastrúhanú cuketu), kôrku z parmezánu (nie je nutné), jemne osolím, podlejem vodou alebo vývarom a uvarím do mäkka. Vody/vývaru nedávajte zbytočne veľa, aby ste nemali polievku riedku. Keď je cuketa mäkká, vyberiem parmezánovú kôrku a cuketu rozmixujem ponorným mixérom úplne do hladka. Mala by vzniknúť jemná krémová polievka (záleží nielen od množstva vody, ale aj od vodnatosti/sviežosti cukety). Ak je polievka hustá, môžete ju zriediť trochou vriacej vody/vývaru a krátko prevariť. Nakoniec pridám bazalku, pretlačený druhý strúčik cesnaku a ponorným mixérom ešte raz premixujem. Už nevarím. Ochutnám, dosolím a okorením čerstvo namletým čiernym korením. Ja som bazalku nerozmixovala úplne, chcela som, aby v polievke bolo vidieť kúsky bazalky. Na tanieri môžete posypať parmezánom (nie je nutné).
Poznámka: Ak nemáte parmezánovú kôrku, môžete ju vynechať. Na túto polievku je najlepšia zelená cuketa. Polievku môžete uvariť aj zo žltej cukety (bude výborná), len nebude mať takú "peknú" zelenú farbu :)
Poznámka: Ak nemáte parmezánovú kôrku, môžete ju vynechať. Na túto polievku je najlepšia zelená cuketa. Polievku môžete uvariť aj zo žltej cukety (bude výborná), len nebude mať takú "peknú" zelenú farbu :)
zdroj: Zucchini basil soup + moje úpravy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA