18. 12. 2013

Kakaové linecké pečivo

Dva recepty na kakaové variácie na linecké plnené pečivo. Obidva recepty sú veľmi podobné, len jeden je viac "kakaovejší" :)


1. recept:
  • 200g maslo
  • 200g práškový cukor
  • 50g kakao
  • 250g hladká múka
  • štipka soli
  • 1 malé vajce
2. recept: 
  • 200g maslo
  • 110g práškový cukor
  • 25g kakao
  • 280g hladká múka
  • štipka soli
  • 1 malé vajce
- džem na plnenie

Maslo nakrájam na malé kocky (môžete aj nastrúhať), maslo aj vajce dávam studené z chladničky. Všetky suroviny zmiesim rukami v miske. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske ho opatrne rozvaľkám na 3 - 4mm, vykrajujem formičkami a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa mi piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti, (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu. Do džemu ktorým plním pečivo, zvyknem pridať trochu rumu (nie veľa), pečivo skôr zmäkne a pekne vonia. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Pečivo potrebuje 2 - 3 dni na zmäknutie.
Poznámka: Pri pečení kakaového pečiva sa dosť ťažko odhaduje, či už je upečené.  Ja používam taký malý trik - na každý plech s kakaovým pečivom dám aj jeden kúsok (rovnako veľký) obyčajného bledého pečiva. Podľa toho, ako sa pečie ten bledý kúsok, ľahšie odhadnem či už je celý plech upečený. Čím tmavšie kakao použijete, tým budete mať pečivo tmavšie. Keď chcem veľmi tmavé pečivo s výraznou chuťou kakaa, robím recept č. 1 (50g kakaa). Pečivo na foto je podľa receptu č. 2 (25g kakaa) a je zlepované spolu s klasickým bledým lineckým pečivom (neskôr, keď pridám recept, pridám aj link).
zdroj: starý zošit s receptami



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA