Mám rada tieto staré recepty na vianočné pečivo, ktoré obsahujú kukuričný alebo zemiakový škrob. Aj keď som čítala na rôznych weboch o varení, že niekomu takéto pečivo nechutí (vraj tam cítia ten škrob), nám doma tieto rohlíčky aj linecké chutia, pretože vďaka pridanému škrobu je pečivo jemné a krehké. Mám tu na blogu viacero receptov na linecké (napr. Linecké s marcipánom, Ružové linecké, Pistáciové linecké, Linecké jemné) a jeden aj na Vanilkové rožteky s kukuričným alebo zemiakovým škrobom.
- 200g jemne mleté mandle
- 100g zemiakový škrob
- 160g hladká múka
- 200g maslo
- 1 žĺtok
- 100g cukru
Všetky suroviny zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Toto cesto sa veľmi ťažko zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa to nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske rukami vytvarujem valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím (ušúlam) rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávam ich veľmi nahusto, ja mám plech 30 x 40cm a dávam piecť naraz 20 rohlíčkov (5 radov po 4ks). Piekla som na 180° asi 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledohneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Z tejto dávky cesta som urobila asi 60 maličkých rožtekov.
Poznámka: Namiesto zemiakového škrobu môžete dať aj kukuričný škrob, rožteky budú tiež výborné, mám odskúšané.
Poznámka: Namiesto zemiakového škrobu môžete dať aj kukuričný škrob, rožteky budú tiež výborné, mám odskúšané.
výborné boli.....ďakkujem z
OdpovedaťOdstrániťa receptík