31. 1. 2014

Čokoládová pena so smotanou

Jednoduchý obľúbený dezert...


  • 150 - 200g kvalitná horká čokoláda s vyšším obsahom kakaa
  • 3 - 4 vajcia
  • 2 - 3 lyžice práškového cukru kopcom
  • 3 - 4 lyžice krupicového cukru kopcom
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 200 - 250 ml smotana na šlahanie

Čokoládu rozpustím nad parou (môžete aj v hrnčeku, ak si trúfate) a nechám ju trochu povychladnúť. Bielka vyšlahám do tuha a zašlahám do nich 3 alebo 4 lyžice krupicového cukru kopcom (podľa počtu vajec). Šlahám dosť dlho, aby nebolo v bielkach cítiť kryštáliky cukru. Potom vyšlahám žĺtka s práškovým cukrom do penista a smotanu na šlahanie vyšlahám s vanilkovým cukrom. Vyšlahané žĺtka ručne! veľmi zľahka zmiešam s roztopenou, už trochu vychladnutou, ale stále tekutou čokoládou. Do tejto čokoládovej zmesi opäť ručne veľmi zľahka zamiešam  (po častiach) vyšlahaný sneh s cukrom a šlahačku vyšlahanú s vanilkovým cukrom. Lyžicou naplním poháre alebo misky a dám do chladničky. Najlepšia je na druhý deň, keď trochu stuhne.
Poznámka: V tomto dezerte sú použité surové vajcia. Ja mám svoje vlastné domáce vajíčka. Viem, že ani to nie je záruka že sú bez salmonely, preto ak máte rešpekt pred použitím surových vajec do dezertov, nájdite si prosím radšej iný recept. Množstvo cukru v recepte si môžete prispôsobiť svojej chuti.
zdroj: vlastná variácia na všeobecne známy recept z internetu, podobné recepty nájdete napr.  TU alebo TU alebo TU alebo TU a napríklad tu je pekný recept aj s videom v angličtine, a tu zase iný podobný recept s videom v češtine.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk