3. 2. 2014

Fánky - božie milosti

Ďalší z mojich obľúbených starkiných (babkiných) receptov na fánky (krapne, božie milosti).


  • 3 - 4 žĺtky
  • 3 - 4 lyžice bieleho vína
  • 3 - 4 lyžice kopcom hustej kyslej smotany
  • štipka soli
  • lyžica práškového cukru
  • hladká múka podľa potreby (cca 250 - 350g)
- olej/masť na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie

Moja starká vždy robila tieto jednoduché fánky iba "od oka", ja som sa pokúsila aspoň orientačne (pre vašu predstavu) napísať množstvá surovín. Pôvodný recept je veľmi jednoduchý, koľko žĺtkov, toľko lyžíc vína a kyslej smotany, trochu cukru a hladkej múky sa pridalo podľa potreby, aby vzniklo tuhé, ale mäkké a pružné nelepivé cesto, približne ako na rezance alebo štrúdlu. Treba ho miesiť naozaj poriadne a hlavne dosť dlho, až kým cesto nie je hladké, lesklé a nelepí sa na ruky ani na dosku. Zamiesené cesto prikryjem utierkou (alebo miskou) a nechám ho na pomúčenej doske aspoň hodinku odpočívať. Potom cesto rozvaľkám na pomúčenej doske dosť na tenko, asi ako na rezance (asi 2mm) a radielkom nakrájam nie veľmi veľké štvorce, alebo obdĺžniky (v oleji dosť podrastú). Každý kúsok ešte v strede dva krát nakrojím. Takto si pripravím všetky kúsky a vyprážam ich vo vyššej vrstve oleja z obidvoch strán (keďže tieto fánky sú tenšie, ide to celkom rýchlo). Ak ste cesto poriadne vypracovali, fánky by sa mali v oleji pekne nafúknuť a mali by sa na nich urobiť bublinky ("puchieriky" ako ich volala moja starká). Vysmažené fánky kladiem na papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej a hotové fánky pocukrujem (môžete ich aj celé obaliť v cukre).
Poznámka: Do cesta nejde žiadny kypriaci prášok, ani sóda bikarbona, napriek tomu sa fánky v oleji pekne zväčšia a napuchnú, preto je dôležité cesto poriadne dlho vypracovať, aby bolo hladké, lesklé a pružné.
zdroj: starý rodinný recept


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA