Lángoše sa kedysi robili z chlebového cesta, ktoré zostalo po pečení chleba. Originál starodávny recept spoznáte podľa toho, že do cesta sa nepridávajú žiadne vajíčka ani smotana, maximálne uvarený nastrúhaný zemiak, ako do chleba a cesto sa miesilo s vodou. Robievam aj iné zmodernizované verzie, napríklad s kyslou smotanou ale pre tento jednoduchý a veľmi lacný recept mám špeciálnu slabosť, pretože ho mám od mojej 88 - ročnej starkej (babky)...
Cesto:
- 100ml mlieka (na kvások)
- cca 500ml vody
- 50ml oleja (alebo 2 lyžice bravčovej masti)
- 3 - 4 malé lyžičky soli
- 1 malá lyžička cukru
- 1 polievková lyžica zemiakového škrobu (solamyl) - nemusí byť
- štipka rasce (stačí pár zrniečok)
- 1 kg polohrubej alebo hladkej múky
- 42g droždia (1 kocka)
- olej na vyprážanie
- cesnaková pasta na potieranie (cesnak+soľ+voda)
- kečup, nastrúhaný syr, podľa chuti
Zamiesim si pomerne tuhé cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, tak si z vlažného mlieka, cukru a droždia urobte kvások. Cesto nechám dobre vykysnúť. Vykysnuté cesto dám na pomúčenú dosku, rozdelím na 10 - 12 rovnako veľkých kúskov, každý vytvarujem na bochníček a nechám prikryté utierkou na pomúčenej doske aspoň 30 min. podkysnúť. Potom každý kúsok pomúčenými rukami jemne vyťahujem od stredu do tvaru okrúhleho lángoša a nechám ešte chvíľu podkysnúť (v strede by mali byť o niečo tenšie ako na okrajoch). Takto si pripravím všetky, aby som sa potom nezdržovala pri smažení. Vyprážam na 3 - 4cm vrstve oleja v hlbokej panvici do bledohneda z obidvoch strán. Po usmažení ich ukladám na papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej. Najlepšie sú teplé, potreté cesnakovou pastou. My si dávame ešte nastrúhaný syr a kečup.
Ak ich necháte dobre nakysnúť, lángoše budú dosť veľké a hrubé (také majú byť). Ak chcete menšie porcie, cesto si rozdeľte na viac kusov. Keď nemám masť tak dám olej, rascu môžete vynechať (ja dávam, cesto pekne prevonia) a múku niekedy namiešam polovicu hladkej a polovicu polohrubej.
Cesnakovú pastu na natieranie robím tak, že prelisujem 4 -6 strúčikov cesnaku do pohára, pridám kávovú lyžičku soli a trochu vody a miešam, kým sa soľ nerozpustí. Mašľovačkou si každý natrie teplý lángoš podľa svojej chuti.
zdroj: starý rodinný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA