Ďalšia variácia na moje obľúbené cuketové rezy ...
cesto:
cesto:
- 3 vajcia
- 200 - 250g jemný kryštálový cukor (krupica)
- 1 vanilkový cukor (20g) - nemusí byť
- 150ml olej
- 50ml mlieko (voda)
- 500g nastrúhaná cuketa
- 500g polohrubá múka
- 20g tmavého kakaa
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
- 1 lyžička kopcom sódy bikarbony
poleva:
- šťava z 1 veľkého citróna
- 1 vanilkový cukor (20g)
- práškový cukor podľa potreby
- plech na pečenie 29 x 38cm vysoký 4cm
Cuketu očistím, vydlabem a nastrúham na hrubšie (ako keď strúham jablká na koláč). Celé vajcia vyšlahám s kryštálovým cukrom do peny. Zašlahám olej, mlieko (vodu) a potom striedavo (po častiach) pridávam múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a nastrúhanú cuketu. Všetko spolu dobre premiešam, vylejem na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a upečiem (môžete dať aj papier na pečenie). Ja som piekla asi 25 - 30 min. na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Upečený koláč nechám vychladnúť a polejem citrónovou polevou. Nakrájam na rezy, kocky - podľa nálady (ja som dnes nakrájala na väčšie trojuholníky).
Poleva: Citrón odšťavím. Citrónovú šťavu vyšlahám s práškovým a vanilkovým cukrom na nie veľmi hustú polevu, ktorú natriem na vychladnutý koláč a nechám zaschnúť. Množstvo cukru záleží od veľkosti a šťavnatosti citróna (približne asi tak okolo 250-300g).
Poznámka: Poleva je výborná aj čokoládová (my sme mali teraz chuť na citrónovú). Pod čokoládovú polevu zvyknem natrieť ešte džem. Množstvo cukru v recepte si môžete upraviť podľa svojej chuti a tiež podľa druhu polevy, ktorú použijete. Do cesta môžete na záver (pred pečením) pridať aj trochu nasekaných orechov alebo hrozienok - ja som dnes nedávala. Ak nemôžete (alebo z nejakého dôvodu nechcete) mlieko, môžete ho nahradiť vodou alebo rastlinným mliekom. Koláč na foto je s vodou. Ak chcete mať rezy trochu vyššie, skúste použiť o niečo menší plech na pečenie.
Poznámka: Poleva je výborná aj čokoládová (my sme mali teraz chuť na citrónovú). Pod čokoládovú polevu zvyknem natrieť ešte džem. Množstvo cukru v recepte si môžete upraviť podľa svojej chuti a tiež podľa druhu polevy, ktorú použijete. Do cesta môžete na záver (pred pečením) pridať aj trochu nasekaných orechov alebo hrozienok - ja som dnes nedávala. Ak nemôžete (alebo z nejakého dôvodu nechcete) mlieko, môžete ho nahradiť vodou alebo rastlinným mliekom. Koláč na foto je s vodou. Ak chcete mať rezy trochu vyššie, skúste použiť o niečo menší plech na pečenie.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy (recept som si upravila tak, aby neobsahoval mlieko, čokoládu ani orechy)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA