Majonézový aspik používam napríklad na slané aspikové torty alebo robím takéto menšie kvietky, ktoré potom dávam na obložené misy, napríklad aj na Veľkú noc.
- 1 pikantná sterilizovaná zelenina v sladkokyslom náleve (napr. Moravanka od Hamé 330g)
- 60g práškovej želatíny (3 bal.)
- cca 400g Majonéza
- 400g hustá kyslá smotana
- 1 menší pohár sterilizované olivy (nemusia byť)
- kúsok červenej sterilizovanej kápie (nemusí byť)
- 2 vajíčka na tvrdo (nemusia byť)
- 50 - 100g šunka nakrájaná na drobno (nemusí byť)
Sterilizovanú zeleninu precedím a šťavu dolejem do 400ml vodou. Nalejem do hrnca, nasypem želatínu a nechám nabobtnať asi tak pol hodinku aj viac. Zatiaľ si nakrájam zeleninu, olivy, vajíčka a šunku nadrobno (feferonku z Moravanky som vyhodila). Nabobtnanú želatinu si zahrejem (nevariť!) aby bola tekutá, pridám majolenku a kyslú smotanu a dobre rozmiešam (pomohla som si šlahačom). Pridám nakrájanú zeleninu, vajíčka, šunku (všetko nakrájané na drobno), premiešam a naplním silikónové formy. Nechám dobre stuhnúť v chladničke a potom vyklopím (vylupnem) z formy. Z tohto množstva surovín som urobila asi 18 kvietkov, ak sa vám to zdá veľa, môžete si urobiť polovičnú dávku. Aspik môžete naliať aj do formy na biskupský chlebík a potom krájať na hrubšie plátky.
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA