Starosvetská retro klasika, ako ju robím ja. Momentálne sa zotavujem po operácii a tak z pochopiteľných dôvodov preferujem čo najjednoduchšie a hlavne rýchle varenie...
- asi 2 lyžice kopcom hladká múka
- olej
- 750 ml - 1 liter mlieko
- 250 ml smotana na šlahanie 30 - 33%
- soľ
- 2 ks bobkový list
- 4 ks nové korenie celé
- 1 strúčik cesnak
- veľká hrsť čerstvý kôpor
- cukor a ocot (citrón) na dochutenie
Cesnak rozpučím a zľahka ho osmahnem na oleji (stačí iba niekoľko sekúnd, len aby zavoňal). Do horúceho oleja pridám 2 lyžice kopcom hladkej múky a urobím svetlú zásmažku (zápražku). Zásmažku zalejem studeným mliekom, pridám soľ, bobkový list a nové korenie a pomaly za stáleho miešania ešte 10 - 15 minút prevarím. Pridám smotanu, nechám dobre zovrieť a nakoniec pridám jemno nasekaný mladý kôpor. Znovu nechám poriadne zovrieť (pozor, aby vám to nevykypelo) a odstavím. Zakryté nechám ešte aspoň 30 minút postáť, aby sa chute prepojili. Tesne pred servírovaním dochutím cukrom a octom (na 2 lyžice cukru dávam 1 lyžicu octu). Ja osobne som omáčku jedla iba s knedlíkom, zvyšok rodiny mal k nej ešte grilované kuracie prsia a výborné je aj vajíčko uvarené na tvrdo. Každému ako chutí.
zdroj: rodinný recept
zdroj: rodinný recept
Poznámka: Na konci tohto receptu som chcela ešte pripojiť zopár linkov na nejaké pekné recepty na túto klasickú omáčku, ako to zvyknem robiť. No a celá nešťastná som zistila, že skoro nikto nerobí kôprovú omáčku tak, ako ja :). Väčšina receptov, čo som videla je iba zásmažka zaliata mliekom a smotanou prevarená s kôprom. Normálne som rozmýšľala, či tento recept vôbec dám na blog, aby som nedajbože niekoho nepohoršila tým, že ja dávam do kôprovky aj cesnak a bobkový list s novým korením. No a predstavte si, že nejakým zázrakom som predsa len našla niekoho, kto tiež dáva do kôprovky aj cesnak a koreniny: Varíme s Medveďom. Žeby jeho mamička a moja starká mali rovnakého učiteľa varenia? :))
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA