Krehké a jemné linecké pečivo so škrobom. Niekomu tieto "škrobové" linecké nechutia, ja ich mám naopak veľmi rada.
- 300g hladká múka
- 200g kukuričný alebo zemiakový škrob
- 300g maslo
- 150g práškový cukor
- 2 žĺtky
Všetky suroviny zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce dávam studené z
chladničky). Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo
miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú
dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky na chvíľu zachladiť.
Potom vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske ho opatrne
rozvaľkám na 3 - 4mm, vykrajujem formičkami a ukladám na plech vyložený
papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa mi
piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti, tak
aby zostali pekné bledé, iba odspodu majú byť upečené do bledohneda
(riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na
rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu. Pečivo naplnené džemom nechám do
druhého dňa na rovnej podložke stuhnúť, až potom dám do krabíc a uložím na
chladné miesto. Naplnené pečivo potrebuje 1 - 2 dni na zmäknutie.
Poznámka: Do džemu, ktorým plním pečivo zvyknem pridať trochu rumu. Pečivo skôr zmäkne a je voňavejšie.
zdroj: starý zošit s receptami
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA