Krupicová kaša, ako ju robím ja. Tento recept venujem špeciálne mojej dcére, ktorej sa stále nedarí uvariť krupicovú kašu bez hrčiek :)
Do hrnca, v ktorom chcem variť kašu si navážim krupicu (výborná je aj špaldová). Ak máte radi hustejšiu kašu, môžete dať 120 g krupice (prípadne aj viac) a naopak, ak máte radi redšiu, môžete dať iba 100 g krupice, prípadne ešte menej. Krupicu v hrnci zalejem mliekom, pridám cukor, zamiešam a nechám aspoň 30 minút postáť, môžete aj viac (aby krupica nabobtnala). Hrniec dám na sporák a za stáleho miešania privediem k varu a povarím, kým kaša poriadne nezhustne. Horúcu kašu rozdelím na taniere alebo misky. Polejem roztopeným maslo (môžete vynechať) a ochutím cukrom, medom, škoricou, kakaom, čokoládou alebo aj čerstvým ovocím, každému podľa chuti.
Poznámka: Tento spôsob varenia krupicovej kaše ma naučila moja starká. Pri tomto postupe je oveľa menšie riziko, že sa vám urobia hrčky a tiež napučaná (nabobtnaná) krupica je ľahšie stráviteľná.
zdroj: rodinný recept
- 1 liter mlieko (môže byť aj rastlinné)
- 100 - 120 g múka krupica (pšeničná, špaldová)
- 4 lyžice cukru (alebo iné alternatívne sladidlo)
- maslo na poliatie (nemusí byť)
- cukor, med, škorica, kakao, čokoláda, džem alebo čerstvé ovocie podľa chuti
Do hrnca, v ktorom chcem variť kašu si navážim krupicu (výborná je aj špaldová). Ak máte radi hustejšiu kašu, môžete dať 120 g krupice (prípadne aj viac) a naopak, ak máte radi redšiu, môžete dať iba 100 g krupice, prípadne ešte menej. Krupicu v hrnci zalejem mliekom, pridám cukor, zamiešam a nechám aspoň 30 minút postáť, môžete aj viac (aby krupica nabobtnala). Hrniec dám na sporák a za stáleho miešania privediem k varu a povarím, kým kaša poriadne nezhustne. Horúcu kašu rozdelím na taniere alebo misky. Polejem roztopeným maslo (môžete vynechať) a ochutím cukrom, medom, škoricou, kakaom, čokoládou alebo aj čerstvým ovocím, každému podľa chuti.
Poznámka: Tento spôsob varenia krupicovej kaše ma naučila moja starká. Pri tomto postupe je oveľa menšie riziko, že sa vám urobia hrčky a tiež napučaná (nabobtnaná) krupica je ľahšie stráviteľná.
zdroj: rodinný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA