Naše najobľúbenejšie vianočné koláčiky. Vianočná klasika bez ktorej si Vianoce u nás doma neviem predstaviť. Keby som nič iné nestihla upiecť, vanilkové rožteky musia byť :).
Stuhnuté maslo nakrájam na malé kocky a všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske. Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje. Treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a dám minimálne na pol hodinku (možete aj viac) zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, urobím z neho dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého kúska rýchlo rukami vytvarujem malý rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto) a upečiem. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledo-hneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (tesne po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Poznámka: Pôvodný recept bol s vlašskými orechmi, ale keďže všetky orechy v našom okolí tento rok na jar pomrzli, robila som rožteky z mandlí.
zdroj: rodinný recept + moje úpravy
- 200g jemne mleté mandle
- 200g hladká múka
- 100g práškový cukor
- 250g maslo
- 100g zemiakový alebo kukuričný škrob
- 2 žĺtky
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie (množstvo podľa potreby)
Stuhnuté maslo nakrájam na malé kocky a všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske. Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje. Treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a dám minimálne na pol hodinku (možete aj viac) zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, urobím z neho dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého kúska rýchlo rukami vytvarujem malý rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto) a upečiem. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledo-hneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (tesne po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Poznámka: Pôvodný recept bol s vlašskými orechmi, ale keďže všetky orechy v našom okolí tento rok na jar pomrzli, robila som rožteky z mandlí.
zdroj: rodinný recept + moje úpravy
Moc ráda chodím na Váš blog, Jano:-) Děkuji Vám za všechny dobrůtky a radost, kterou nám svými příspěvky dáváte. Šťastný a veselý, MilenaS
OdpovedaťOdstrániťĎAKUJEM z celého svojho srdca za tieto krásne slová, pani Milenka. Ani neviete, ako ma váš komentár potešil. Jana
Odstrániť