Naša tohtoročná vianočná bábovka.
- 5 vajec
- 200g práškový cukor
- 200g maslo alebo rastlinný tuk (ja som dala Heru maslovú)
- 250ml vaječný likér
- 250g polohrubá múka
- 100g kukuričný škrob
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
- citrónová kôra z 1/2 citróna
- 1/2 hrnčeka sušené brusnice
- tuk na pečenie a múka, strúhanka alebo kokos na vymazanie formy
Formu na bábovku vymažeme poriadne nahrubo stuhnutým tukom na pečenie a vysypeme kokosom, strúhankou alebo hrubou múkou (podľa toho, čo preferujete). Rastlinný tuk (alebo maslo) roztopíme a necháme trochu povychladnúť. Obidve múky a škrob navážime, preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom do pečiva. Bielka vyšlaháme do tuha. Žĺtka s cukrom vyšľaháme poriadne do peny a postupne k nim zašľaháme rozpustený vychladnutý tuk, vaječný likér a nakoniec zľahka (už len ručne) primiešame zmes múk a škrobu striedavo s vyšlahaným snehom. Pridáme sušené brusnice, nastrúhanú citrónovú kôru a jemne ich zamiešame do cesta. Cesto navrstvíme do nahrubo vymazanej a vysypanej formy, stierkou ho trochu posťahujeme zo stredu bábovky viac ku krajom a bábovku upečieme. Ja som piekla na cca 150 - 155 °C asi 55 minút. Riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak. Upečenú bábovku necháme po upečení ešte chvíľku (asi 10 - 15 minút) vo forme a až potom ju vyklopíme. Vychladnutú bábovku pocukrujeme.
Poznámka: Bábovky sa všeobecne odporúča piecť na nižšej teplote (o 20 - 30° menej), ako iné piškótové cestá. Tento recept je vhodný skôr pre väčšie bábovkové formy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA