Náš tohtoročný favorit medzi "suchými" vianočnými cukrovinkami. Miznú z misky rýchlejšie ako vanilkové rožteky a to je už čo povedať :)
200g Nutella
200g maslo alebo rastlinný tuk (ja som dala Heru maslovú)
300g hladká múka
100g kukuričný škrob
100g mleté vlašské orechy
1 vajce
1 malá kávová lyžička (zarovno) kypriaceho prášku do pečiva
práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie
Stuhnutý tuk na pečenie nastrúhame alebo nakrájame na malé kocky a všetky suroviny zmiesime rukami v miske. Vznikne mäkšie, lepivé cesto. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme bochník a dáme ho do chladničky dobre zachladiť, aby sa s cestom lepšie pracovalo. Zachladené cesto na pomúčenej doske opatrne rozvaľkáme trochu na hrubšie, asi na 5 - 6 mm. Formičkami vykrajujeme menšie kolieska s priemerom 4 - 5 cm, ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, kde im vykrojíme aj stred (urobíme venčeky). Vidličkou urobíme po obvode každého venčeka ryhovanie (viď foto) a upečieme. Ja som piekla na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nepečte ich ale zbytočne dlho, aby sa veľmi nevysušili. Po upečení sú venčeky dosť krehké, preto ich necháme na plechu trochu povychladnúť a až potom obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým, podobne ako vanilkové rožteky. Vychladnuté pečivo skladujeme v chlade, vo vzduchotesnej nádobe.
Poznámka: Venčeky môžete ozdobiť aj s čokoládou (alebo rovno do nej ponamáčať), no my máme radšej pocukrované. Pečivo potrebuje pár dní na rozležanie, odporúčam ich upiecť zopár dní pred Vianocami.
Aha! Tak teraz som konečne našla tie najčerstvejšie príspevky. Klikla som na na "home page", predtým som bola na "domov". Myslela som si, že je to to isté, len preložené :-)
OdpovedaťOdstrániťAno, presne tak. Teraz ste na hlavnej stránke s receptami :) Sekciu "Záhrada" a najnovšie články o všetkom možnom (okrem receptov) nájdete tu: http://receptyzmojejkuchyne-zahrada.blogspot.sk/
OdstrániťRozdelila som blog na 2 samostatné sekcie (blogy), aby sa mi nemiešali články o "všeličom" s receptami :)