19. 1. 2011

Linecké pečivo zdobené s marcipánom

Mám niekoľko dobrých receptov na linecké pečivo, ale tento patrí medzi  moje najobľúbenejšie. S cestom sa nielenže dobre robí, ale aj pekne drží tvar pri pečení. Na slávnostnejšie príležitosti, ako sú Vianoce alebo Veľká noc ho zvyknem ozdobiť s marcipánom, ale aj také obyčajné len naplnené dobrým džemom je výborné ...


Linecké pečivo:
  • 300g hladkej múky
  • 180g práškového cukru
  • 200g Solamyl (zemiakový škrob)
  • 250g maslo
  • 4 žĺtky

Marcipán z mandlí:
  • 200g na jemno zomletých mandlí
  • 200g práškového cukru
  • malý kúsoček masla
  • voda podľa potreby - na zmiesenie

Mliečny marcipán som robila podľa tohto receptu:
  • 100g sušeného mlieka
  • 200g práškového cukru
  • 50g stuženého 100% tuku
  • mandľová aróma
  • voda podľa potreby -na zmiesenie

mliečny marcipán

Zamiesim cesto (dosť ťažko sa zmiesuje), dám ho zachladiť do chladničky, potom vyvaľkám na doske na 3 - 4mm, vykrajujem formičkami rôzne tvary a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa mi narovnako piekli. Pečiem na 180° asi 8 - 10 min. (každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou). Musia ostať pekné bledé, iba odspodu majú byť upečené do bledohneda. Po upečení nechám vychladnúť na rovnej podložke, naplním hrubšou vrstvou džemu, do druhého dňa nechám na rovnej podložke, až potom dám do krabíc, alebo ďalej zdobím s marcipánom. Pečivo potrebuje po naplnení 2 - 3 dni na zmäknutie.
Zdobenie s marcipánom: Zamiesim si marcipán, vyvaľkám ho na pocukrovanej doske, povykrajujem, na naplnené pečivo natriem tenulinkú vrstvu džemu a prilepím marcipán  na pečivo.
zdroj: recept na linecké je z môjho starého zošita s receptami, zdobenie marcipánom je moja improvizácia :)

marcipán z mandlí

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

Loading

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk