21. 1. 2011

Punčové rezy

Toto je jeden z najobľúbenejších zákuskov v našej rodine. Bez punčáku sa nezaobíde žiadna rodinná oslava. Aj keď recept vyzerá na prvý pohľad zložito, zdanie klame. Je to úplne jednoduchý piškótový zákusok, ktorý zvládnu upiecť aj začiatočníci ...


3 x piškótový korpus zo 4 vajec:
  • 4 vajcia
  • 6 lyžíc vody
  • 200g práškového cukru
  • 200g polohrubej múky
  • ½  prášku do pečiva (6g)
  • 1 veľký pohár (700ml) redšieho džemu -  jahodový, malinový, ríbezľový, môže byť aj marhuľový

punčový sirup:
  • 500ml malinový (alebo iný červený) sirup
  • 100ml voda
  • 100ml rum
  • punčová aróma
  • šťava z 1 citróna
  • cukor  podľa chuti

poleva :
  • 250g práškového cukru
  • 1 lyžica vriacej vody
  • 1 - 2 lyžice citronovej šťavy
  • štipka červeného farbiva

Žĺtky vyšlahám s cukrom, postupne pridávam vodu po lyžiciach, zašlahám múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka už len ručne! tuhý sneh z bielkov. Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 15 - 20 min. na 180°. (každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou) Takto si upečiem 3 piškótové korpusy. Spodný korpus natriem hrubšou vrstvou džemu. Stredný korpus rozkrájam na 5 - 6cm pásy. Punčový sirup si nalejem na hlboký plech, jeden pás cesta krátko namočím do sirupu a položím na spodný korpus. Vedľa neho položím suchý nenamočený pás a vedľa znovu namočený v sirupe. Takto poskladám celý stredný plát. Zvyšným sirupom rovnomerne polejem len namočené pásy. Tie suché sa napijú sirupu od tých namočených a malo by vzniknúť mramorovanie.  Natriem zvyšným džemom a dám tretí piškotový korpus. Navrch položím prázdny plech, zaťažím a nechám cez noc v chladničke. Na druhý deň natriem polevu. Krájam ostrým nožom.

Sirup: Do vriacej vody dám cukor, nechám krátko prevrieť, aby sa cukor rozpustil, odstavím a pridám sirup, rum, arómu, citronovú šťavu a nechám trochu povychladnúť. Ochutnám a dosladím. Každý sirup je iný – preto neuvádzam množstvo cukru.

Poleva: Preosiaty cukor vymiešam s vodou a citrónovou šťavou.

Ak sa vám zdá skladanie stredného plátu zložité, tak ho nekrájajte a jednoducho ho celý rovnomerne polejte punčovým sirupom. Džem je najlepší redší bez veľkých kúskov ovocia. Sirup je najlepší malinový, ale môže byť aj jahodový, višňový alebo lesná zmes. Kupujem kvalitné sirupy, ktoré majú čo najmenej chemických prísad. Pomer vody, sirupu a rumu si môžete upraviť podľa chuti, tak aby bolo sirupu celkovo 700ml. Ak budú zákusok jesť aj deti, môžete rum vynechať a do 700ml doplniť vodu alebo sirup.
A tu som dodatočne našla veľmi pekné video. Recept sa síce trochu líši, ale takto podobne to robím aj ja.
zdroj: rodinný recept "zdedený" od mojej maminy :)

A tu si môžete pozrieť ako sa "moje" punčové rezy vydarili blogerkám Adrianke (adkas-tastyfood.blogspot.sk) alebo tiež Táničke (bonvivani.sk).

6 komentárov:

  1. Ahoj Janka,
    aj tento rok sa chystám na tvoje punčové rezy. Tie minulorocné boli perfektné :)
    Erika V.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Janka ahoj :-)
    Ďakujeme za skvelý recept včera sme ho prvýkrát s dcérkou vyskúšali a vydaril sa a neviem prečo som si myslela, že bude na mňa komplikovaný. Akurátne som zmenila sirup, nemala som iný dala som z čiernych ríbezlí a aj na polevu, farbivo som vynechala a cukor som už ani do sirupu nedala a keďže ho budú jesť aj deti, namiesto rumu len príchuť. Je výborný a ešte sa musím naučiť pekne krájať, ty ho máš krásny ;-)👍

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne Ywettka, strašne rada ťa "vidím" u mňa na blogu. To vylešenie receptu sirupom z čiernych ríbezlí je perfektný nápad, skúsim aj ja. Ešte raz ďakujem za návštevu, ako aj krásny a milý komentár. Krásne leto vám s dcérkou zo srdca prajem. Jana

      Odstrániť
  3. Ďakujeme Janka ❤️

    Potom keď pridám foto na môj blog,s odkazom na tvoj recept, dám ti vedieť ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu

SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 
iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk