6. 5. 2011

Starkine (babkine) lángoše

Lángoše sa kedysi robili z chlebového cesta, ktoré zostalo po pečení chleba. Originál starodávny recept spoznáte podľa toho, že do cesta sa nepridávajú žiadne vajíčka ani smotana, maximálne uvarený nastrúhaný zemiak, ako do chleba a cesto sa miesilo s vodou. Robievam aj iné zmodernizované verzie, napríklad s kyslou smotanou ale pre tento jednoduchý a veľmi lacný recept mám špeciálnu slabosť, pretože ho mám od mojej 88 - ročnej starkej (babky)...


Cesto:
  • 100ml mlieka (na kvások)
  • cca 500ml vody
  • 50ml oleja (alebo 2 lyžice bravčovej masti)
  • 3 - 4 malé lyžičky soli
  • 1 malá lyžička cukru
  • 1 polievková lyžica zemiakového škrobu (solamyl) - nemusí byť
  • štipka rasce (stačí pár zrniečok)
  • 1 kg polohrubej alebo hladkej múky
  • 42g droždia (1 kocka)

- olej na vyprážanie
- cesnaková pasta na potieranie (cesnak+soľ+voda)
- kečup, nastrúhaný syr, podľa chuti

Zamiesim si pomerne tuhé cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, tak si z vlažného mlieka, cukru a droždia urobte kvások. Cesto nechám dobre vykysnúť. Vykysnuté cesto dám na pomúčenú dosku, rozdelím na 10 - 12 rovnako veľkých kúskov, každý vytvarujem na bochníček a nechám prikryté utierkou na pomúčenej doske aspoň 30  min. podkysnúť. Potom každý kúsok pomúčenými rukami jemne vyťahujem od stredu do tvaru okrúhleho lángoša a nechám ešte chvíľu podkysnúť (v strede by mali byť o niečo tenšie ako na okrajoch). Takto si pripravím všetky, aby som sa potom nezdržovala pri smažení. Vyprážam na 3 - 4cm vrstve oleja v hlbokej panvici do bledohneda z obidvoch strán. Po usmažení ich ukladám na papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej. Najlepšie sú teplé, potreté cesnakovou pastou. My si dávame ešte nastrúhaný syr a kečup.
Ak ich necháte dobre nakysnúť, lángoše budú dosť veľké a hrubé (také majú byť). Ak chcete menšie porcie, cesto si rozdeľte na viac kusov. Keď nemám masť tak dám olej, rascu môžete vynechať (ja dávam, cesto pekne prevonia) a múku niekedy namiešam polovicu hladkej a polovicu polohrubej.
Cesnakovú pastu na natieranie robím tak, že prelisujem 4 -6 strúčikov cesnaku do pohára, pridám kávovú lyžičku soli a trochu vody a miešam, kým sa soľ nerozpustí. Mašľovačkou si každý natrie teplý lángoš podľa svojej chuti.
zdroj: starý rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk