27. 10. 2013

Cuketová polievka s cesnakom a domácimi rezancami

Ďalšia z našich obľúbených polievok... jednoduchá cuketová polievka s cesnakom a domácimi rezancami, alias cuketová cesnačka.


Polievka:
  • cca 1,5kg očistenej cukety
  • 1 veľká cibuľa, olej
  • 1 menšia hlávka cesnaku (alebo podľa chuti)
  • čierne korenie mleté - štipka
  • 1 lyžička kopcom sladká červená paprika mletá
  • štipka štipľavej mletej papriky
  • voda alebo zeleninový vývar podľa potreby
Rezance: 
  • cca 500g hladkej (alebo polohrubej) múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • voda podľa potreby

Väčšiu, prerastenú cuketu očistím (ošúpem a vydlabem) a nastrúham. Na oleji orestujem cibuľu do sklovita, pridám polovicu cesnaku (pretlačený, alebo nasekaný na malé kúsky) a krátko ho osmahnem (len toľko, aby zavoňal). Pridám koreniny, nastrúhanú cuketu a chvíľu ju podusím, aby pustila šťavu. Ak treba, podlejem vodou a udusím do mäkka. Pridám druhú polovicu cesnaku a ponorným mixérom rozmixujem úplne na jemno. Podľa potreby dolejem vodu/vývar, aby polievka nebola príliš riedka a ešte krátko prevarím. Servírujem s domácimi rezancami.
Rezance: V miske si zmiesim cca 500g múky, jedno vajíčko, soľ a trochu vody (podľa potreby) na husté nelepivé cesto. Preložím ho na pracovnú dosku, rozdelím na dva menšie bochníčky, rozvaľkám na tenko a nakrájam na pásy široké cca 5 - 6cm. Pásy cesta dobre pomúčim, naukladám na seba (3 - 4ks) a ostrým nožom nakrájam rezance (môžete samozrejme použiť aj strojček na cestoviny). Rezance uvarím vo vriacej vode. Po vybratí z vody ich prepláchnem studenou vodou a omastím.
Poznámka: Množstvo cesnaku si prispôsobte svojej chuti a žalúdku. Ak nemáte čas robiť domáce rezance, pokojne uvarte aj kupované :) Namiesto cukety môžete použiť aj tekvicu (najlepšie so žltou alebo oranžovou dužinou), tekvicová polievka na tento spôsob je tiež výborná.
zdroj: rodinný recept

  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA