Ďalšia z našich obľúbených polievok... jednoduchá cuketová polievka s cesnakom a domácimi rezancami, alias cuketová cesnačka.
Polievka:
- cca 1,5kg očistenej cukety
- 1 veľká cibuľa, olej
- 1 menšia hlávka cesnaku (alebo podľa chuti)
- čierne korenie mleté - štipka
- 1 lyžička kopcom sladká červená paprika mletá
- štipka štipľavej mletej papriky
- voda alebo zeleninový vývar podľa potreby
Rezance:
- cca 500g hladkej (alebo polohrubej) múky
- 1 vajce
- štipka soli
- voda podľa potreby
Väčšiu, prerastenú cuketu očistím (ošúpem a vydlabem) a nastrúham. Na oleji orestujem cibuľu do sklovita, pridám polovicu cesnaku (pretlačený, alebo nasekaný na malé kúsky) a krátko ho osmahnem (len toľko, aby zavoňal). Pridám koreniny, nastrúhanú cuketu a chvíľu ju podusím, aby pustila šťavu. Ak treba, podlejem vodou a udusím do mäkka. Pridám druhú polovicu cesnaku a ponorným mixérom rozmixujem úplne na jemno. Podľa potreby dolejem vodu/vývar, aby polievka nebola príliš riedka a ešte krátko prevarím. Servírujem s domácimi rezancami.
Rezance: V miske si zmiesim cca 500g múky, jedno vajíčko, soľ a trochu vody (podľa potreby) na husté nelepivé cesto. Preložím ho na pracovnú dosku, rozdelím na dva menšie bochníčky, rozvaľkám na tenko a nakrájam na pásy široké cca 5 - 6cm. Pásy cesta dobre pomúčim, naukladám na seba (3 - 4ks) a ostrým nožom nakrájam rezance (môžete samozrejme použiť aj strojček na cestoviny). Rezance uvarím vo vriacej vode. Po vybratí z vody ich prepláchnem studenou vodou a omastím.
Poznámka: Množstvo cesnaku si prispôsobte svojej chuti a žalúdku. Ak nemáte čas robiť domáce rezance, pokojne uvarte aj kupované :) Namiesto cukety môžete použiť aj tekvicu (najlepšie so žltou alebo oranžovou dužinou), tekvicová polievka na tento spôsob je tiež výborná.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA