Starodávna klasika - zemiakové šúlance s hrubou múkou ako ich robila moja starká...
- mletý mak alebo orechy, tvaroh (prípadne opražená strúhanka) a práškový cukor na posypanie
- maslo na poliatie
Zemiaky si uvarím deň vopred, aby vychladli (robím to tak, že ich uvarím večer a do rána vychladnú). Na druhý deň ich nastrúham na jemno do väčšej misky. Pridám vajíčko, soľ, múku a ručne zamiesim cesto. Múku pridávajte postupne, podľa potreby (nedávajte jej zbytočne veľa, aby ste nemali šúlance tvrdé). Zamiesené cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem dlhý šúlok, z ktorého odkrajujem malé kúsky. Z každého kúska ručne (pomúčenými rukami na pomúčenej doske) ušúlam dlhý šúlok, ktorý nakrájam na menšie kúsky - šúlance. Šúlance uvarím vo vriacej vode. Keď vyplávajú na vrch, ešte minútku/dve ich povarím a vyberiem. Na tanieri pokvapkám rozpusteným maslom a posypem mletým makom a práškovým cukrom (prípadne inou posýpkou, podľa chuti). Keď viem, že sa šúlance budú neskôr aj ohrievať prepláchnem ich ešte studenou vodou.
zdroj: rodinný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA