22. 1. 2014

Starkine šúľance

Starodávna klasika - zemiakové šúlance s hrubou múkou ako ich robila moja starká...



  • asi 1kg zemiakov uvarených v šupke
  • 1 vajce
  • asi 300 - 350g hrubej múky
  • štipka soli
- mletý mak alebo orechy, tvaroh (prípadne opražená strúhanka) a práškový cukor na posypanie
- maslo na poliatie

Zemiaky si uvarím deň vopred, aby vychladli (robím to tak, že ich uvarím večer a do rána vychladnú). Na druhý deň ich nastrúham na jemno do väčšej misky. Pridám vajíčko, soľ, múku a ručne zamiesim cesto. Múku pridávajte postupne, podľa potreby (nedávajte jej zbytočne veľa, aby ste nemali šúlance tvrdé). Zamiesené cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem dlhý šúlok, z ktorého odkrajujem malé kúsky. Z každého kúska ručne (pomúčenými rukami na pomúčenej doske) ušúlam dlhý šúlok, ktorý nakrájam na menšie kúsky - šúlance. Šúlance uvarím vo vriacej vode. Keď vyplávajú na vrch, ešte minútku/dve ich povarím a vyberiem. Na tanieri pokvapkám rozpusteným maslom a posypem mletým makom a práškovým cukrom (prípadne inou posýpkou, podľa chuti). Keď viem, že sa šúlance budú neskôr aj ohrievať prepláchnem ich ešte studenou vodou.
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk