17. 1. 2014

Starodávne vanilkové rožteky s mandľami

Jemné mandľové rožteky upečené podľa receptu zo starej kuchárskej knihy...


  • 200g masla
  • 280g hladkej múky
  • 100g mleté mandle
  • 50g práškový cukor
  • 2 žĺtky
- práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Maslo nakrájam na malé kocky, alebo nastrúham a všetky suroviny zmiesim rukami v miske. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník a dám ho na hodinku/dve zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, rukami vytvarujem dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím (ušúlam) rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto). Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rožteky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledohneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
zdroj: Slovenská ľudová kuchárka (Žela Inovecká) 1948, recept č. 481 str. 156 (v recepte nebolo uvedené, aká múka sa má použiť, ja som dala hladkú)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA