Tento recept robievam už zopár rokov. Neviem kedy, ani kde som k nemu prišla, ale keďže som ho chcela zverejniť, hľadala som na internete k nemu nejaký vierohodný zdroj a aj som našla ... zistila som, že zďaleka nie som sama, ktorá tento recept pečie :)
- 150g hladkej múky
- 20 - 50g práškového cukru (ja dávam 50g)
- 100g masla
- 50g mleté lieskové orechy (lieskovce)
- 1 žĺtok
- vanilkový cukor zmiešaný s práškovým cukrom na obalenie
Maslo nakrájam na malé kocky, alebo nastrúham a všetky suroviny zmiesim rukami v miske. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník a dám ho na hodinku/dve zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, rukami vytvarujem dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím (ušúlam) rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto). Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledohneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Poznámka: Z tejto dávky surovín som urobila jeden plech malých rohlíčkov, ak chcete upiecť viac kusov, suroviny si musíte vynásobiť. Namiesto lieskovcov môžete dať aj mleté vlašské orechy.
zdroj: v češtine: http://www.gurmanka.cz, alebo www.catalinapece.blogspot.cz, ten istý recept v poľštine, aj s videom : www.kotlet.tv/vanilkove-rohlicky, recepty sú prakticky identické, rozdiely sú minimálne :)
pre úplných začiatočníkov chýba základná rada: lieskovce opiecť na suchej panvici, zabaliť do obrúskov, trieť a tým ich zbaviť šupky, vychladnuté a zbavené šupiek pomlieť na jemno.
OdpovedaťOdstrániťMilý anonym, vďaka za užitočnú radu. Ja vždy kupujem na pečenie už namleté lieskovce z obchodu, takže ma nenapadlo opisovať ich prípravu pred pečením :)
Odstrániť