16. 8. 2014

Torta s černicami, makom a tvarohovým krémom

V záhrade nám dozrievajú černice a tak keď sa mi dostala do rúk táto krásna forma na pečenie z e-shopu www.laskonka.sk, bolo rozhodnuté kde skončia...


Korpus:
  • 5 veľkých vajec
  • 150g jemný kryštálový cukor (krupica)
  • 125g hladká múka
  • 30g celý mak (2 lyžice kopcom)
  • 5 lyžíc oleja
Krém:
  • 250g jemný krémový tvaroh (nie hrudkovitý)
  • 250ml smotana na šlahanie
  • 1 želatinový stužovač za studena od dr. Oetkera
  • práškový cukor podľa chuti
  • vanilkový cukor (20g)
- černice (alebo iné čerstvé ovocie podľa sezóny)

Bielka vyšlahám do tuha. Po lyžiciach zašlahám cukor a ešte poriadne prešlahám. Znížim otáčky na šlahači na minimum a postupne po jednom pridávam žĺtky striedavo s olejom. Nakoniec už len ručne! veľmi jemne, iba obracaním varešky zamiešam preosiatu múku a celý mak. Silikonovú formu jemne vymastím olejom a postupne vrstvím cesto. Každú vrstvu cesta jemne stierkou povtláčam až do okrajov formy, aby po vyklopení pekne vynikol vzor na forme. Cesto zo stredu korpusu stiahnem viac ku krajom (aby sa pri pečení v strede veľmi nezdvihlo) a upečiem. Ja som piekla na 150° asi 45 minút. Riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak. Upečený korpus nechám vo forme skoro úplne vychladnúť, až potom korpus pomocou obráteného taniera preklopím a vyberiem z formy. Vychladnutý upečený korpus ostrým nožom prekrojím na dve časti. Na spodnú časť natriem krém, naukladám černice a zľahka priložím vrchnú časť korpusu. Trochu krému si nechám na vrch torty. Tortu ozdobím černicami a dám do chladničky poriadne stuhnúť, najlepšie z večera do rána.
Krém: Najskôr vyšlahám smotanu s vanilkovým cukrom. V druhej miske zmiešam tvaroh s práškovým cukrom podľa chuti. Želatinový stužovač za studena pripravím podľa návodu (stužovač + 100ml vlažnej vody) a zašlahám ho do tvarohu. Tvarohovú zmes ručne zmiešam s vyšlahanou smotanou, počkám kým krém nezačne trochu tuhnúť (aby nevytekal z torty) a naplním tortu. S krémom treba pracovať pomerne svižne, rýchlo tuhne (ako všetky želatinové krémy).
zdroj: vlastný recept, ktorý vznikol spojením dvoch mojich obľúbených a overených receptov

Poznámka: Korpus som piekla v silikónovej forme, ktorú som jemne vymastila olejom, ak budete piecť v klasickej forme treba ju dobre vymastiť a prípadne aj vysypať múkou (záleží od formy). Silikónovú formu jednoduchších tvarov nemusíte vymastiť vôbec. Ovocie môžete použiť aj iné, podľa ročného obdobia. Celý mak v ceste plní skôr dekoračnú (ako chuťovú) úlohu, korpus je po prerezaní pekne bodkovaný. Tento trik s celým makom používam v receptoch dosť často :). Množstvo cukru v tvarohovom kréme si prispôsobte svojej chuti a tiež použitému tvarohu, každý tvaroh je chuťovo iný.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk