Bábovka vo sviatočnom Vianočnom prevedení...
- 6 vajec
 - 300g krupicový cukor (jemný kryštálový)
 - 225 maslo
 - 250g biely jogurt
 - 350g hladká múka
 - 1 čajová lyžička sóda bikarbona (zarovno)
 - 2 lyžice rum
 
- rôznofarebné sušené a kandizované ovocie podľa chuti (ja som dala 200g)
- maslo na vymazanie formy
- strúhaný sušený kokos alebo hrubá múka na vymazanie formy
- práškový a vanilkový cukor na posypanie
Formu na bábovku vymažem poriadne nahrubo stuhnutým maslom a vysypem 
kokosom alebo hrubou múkou. Maslo roztopím a nechám ho trochu povychladnúť, aby nebolo horúce. Celé vajcia s krupicovým cukrom vyšľahám 
poriadne 
 do peny. Postupne zašľahám maslo, jogurt, rum a nakoniec zľahka 
zašľahám 
múku  zmiešanú so sódou. Cesto po 
častiach vrstvím do nahrubo
  vymazanej a vysypanej formy, po každej vrstve cesta prihodím na drobno nakrájané sušené a kandizované ovocie. Cesto stierkou trochu posťahujem zo stredu bábovky viac ku krajom, aby sa stred bábovky veľmi nevydul a bábovku 
upečiem. Ja som piekla na cca 150 °C
  asi 50 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie 
inak).  Bábovky sa všeobecne odporúča piecť na nižšej teplote, ako iné 
piškótové  cestá (asi o 20 - 30 °C menej). Upečenú bábovku nechám po 
upečení ešte  chvíľku (asi 10 - 15 minút) vo forme a až potom ju 
vyklopím. Vychladnutú bábovku pocukrujem.
Poznámka: Recept je vhodný skôr pre väčšie bábovkové formy s objemom min. 2,5 litra a viac. Pred kúpou tejto krásnej netradičnej bábovkovej formy som mala obavy, ako sa v nej bude piecť. Hlavne či vrcholce stromčekov nebudú zhorené, kým sa upečie aj zvyšok bábovky. Ale moje obavy boli zbytočné. Všetky bábovky, ktoré som v tejto forme piekla boli nádherné a krásne upečené. 
zdroj: www.nigella.com + moje úpravy

.png)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA