28. 2. 2017

Makový puding

Mak je úžasná kultúrna plodina, pestovaná v našich končinách už od pradávna a je považovaný za jeden z najlepších rastlinných zdrojov vápnika. Obsahuje oveľa viac vápnika ako kravské mlieko, a je jeho výbornou náhradou.


  • 500 ml  voda
  • 50 g mletý mak
  • 2 lyžice cukor (alebo iné sladidlo podľa chuti)
  • 1 vanilkový puding (môže byť aj iný)
  • čerstvé ovocie

Mak zomelieme a zalejeme vodou. Tekutinu necháme 4 - 5 hodín odpočívať, občas zamiešame. Potom tekutinu prelejeme do mixéra a na najvyšších otáčkach mixujeme približne 3 – 4 minúty, môžete aj viac. Tekutina sa napení a získa bielu farbu, vznikne tzv. makové mlieko. Takto pripravené makové mlieko precedíme cez jemné sitko. Ak chcete mať v pudingu menej maku, môžete precediť aj viackrát. Pudingový prášok zmiešame s trochou makového mlieka (asi 50 ml). Do zvyšku makového mlieka pridáme cukor a dáme na sporák zovrieť. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania tenkým prúdom vlejeme pudingový prášok zmiešaný s trochou mlieka. Za stáleho miešania uvaríme puding. Horúci puding nalejeme do misiek, necháme trochu (alebo aj úplne) vychladnúť a ozdobíme čerstvým ovocím.
Poznámka: Pudingový prášok môžete použiť aj s inou príchuťou (napríklad jahodový, malinový, kakaový, karamelový) podľa svojej chuti. Ak chcete mať v pudingu menej viditeľných čiastočiek maku, prefiltrujte tekutinu viackrát cez jemné sitko s gázou.
zdroj: moja variácia na známy vegánsky recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk