Jednoduché a rýchle lángoše...
- 1 vajce
- 200g hustej kyslej smotany (ja som dala 18%)
- 300ml vody alebo mlieka
- 1 lyžička kopcom soli
- 1 lyžička cukru
- 700 - 750g polohrubej alebo hladkej múky
- 1 kocka droždia (42g)
- olej na vyprážanie
- cesnaková pasta na potieranie (cesnak+soľ+voda)
Zamiesim si pomerne tuhé cesto. Ja som ho robila v domácej pekárni. Najskôr som dala vajce, smotanu, vodu (mlieko) a soľ , potom 700g múky a na vrch som dala namrvené droždie. Keď začala pekáreň miešať prisypala som múku podľa potreby. Množstvo múky záleží od veľkosti vajca a od hustoty smotany, ak máte riedku smotanu musíte dať viac múky. Ak budete robiť ručne, tak si zo 100ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia urobte kvások. Cesto nechám dobre vykysnúť. Vykysnuté cesto dám na pomúčenú dosku, rozdelím na 8 rovnako veľkých kúskov, každý vytvarujem na bochníček a nechám prikryté utierkou na pomúčenej doske aspoň 30 min. podkysnúť. Potom každý kúsok pomúčenými rukami jemne vyťahujem od stredu do tvaru okrúhleho lángoša a nechám znova chvíľu podkysnúť (v strede by mali byť o niečo tenšie ako na okrajoch). Takto si pripravím všetky, aby som sa potom nezdržovala pri smažení. Vyprážam na 3 - 4cm vrstve oleja v hlbokej panvici do bledohneda z obidvoch strán. Po usmažení ich ukladám na papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej. Najlepšie sú teplé, potreté cesnakovou pastou. Ak ich necháte dobre nakysnúť, lángoše budú dosť veľké a hrubé (také majú byť). Ak chcete menšie porcie, cesto si rozdeľte na viac kusov.
Cesnakovú pastu na natieranie robím tak, že prelisujem 4 -6 strúčikov cesnaku do pohára, pridám kávovú lyžičku soli a trochu vody a miešam, kým sa soľ nerozpustí. Mašľovačkou si každý natrie teplý lángoš podľa svojej chuti.
zdroj: všeobecne známy recept + moje úpravy (recept je prispôsobený na domácu pekáreň)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA