Ak ste ešte nikdy nevarili ryžu v tlakovom hrnci vyskúšajte...
- 6 l tlakový hrniec na ktorom sa dá nastaviť nižší a vyšší tlak
- 1 kg obyčajnej ryže
- 1,5 l vody
- olej
- soľ
- 1 cibuľa
- 4 ks klinčeky (hrebíček)
- 6 l tlakový hrniec na ktorom sa dá nastaviť nižší a vyšší tlak
Do tlakového hrnca bez pokrievky dám zovrieť vodu s olejom, soľou a cibuľou do ktorej zapichnem 4 klinčeky. Ryžu dobre premyjem (aj 3 - 4x) vsypem do vriacej vody, zavriem tlakový hrniec, nastavím tlak č. 1 a natlakujem. Stíšim plameň na minimum a varím presne 3 minúty od natlakovania. Potom vypnem (stiahnem z ohňa), vypustím paru (odtlakujem) ale ešte neotváram. Hrniec nechám zatvorený ešte 10 minút a potom otvorím a ryžu vidličkou premiešam. Ryžu buď hneď zakrátko servírujem, alebo ju preložím do iného hrnca, pretože tento môj hrniec veľmi dlho drží teplo a keby som ryžu nechala v ňom, rozvarila by sa (toto často využívam pri varení mäsa, ale v prípade ryže je to nežiadúce). Ja mám tlakový hrniec fagor, či to bude fungovať aj v hrncoch iných značiek to neviem. Z hrncami staršej generácie tiež nemám skúsenosti. Množstvo soli, oleja a ostatných korením si upravte podľa svojich zvyklostí. Na presné meranie času požívam kuchynské minútky.
Podobne varím aj ryžu parboiled. Na 1kg ryže dávam 2 l vody a varím od
natlakovania 5 minút, potom vypustím paru a hrniec nechám ešte 10 - 15
min. zatvorený, potom otvorím, premiešam a zakrátko podávam, alebo
preložím do iného hrnca.
Super. Ryža mäkká, absolútne neprihorí.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za typ!