Fašiangová maškrta v mojom prevedení...
- olej na vyprážanie
- práškový cukor + vanilkový cukor na obaľovanie
Zo všetkých surovín zamiesim veľmi tuhé cesto, ako na rezance. Múku treba prisýpať postupne podľa potreby, preto neuvádzam v recepte presnú gramáž múky. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkám na tenko (cca 2 mm) a radielkom nakrájam na rovnako veľké štvorce alebo obdĺžniky (cca 7x7cm) a vytvarujem mašličky (fotopostup a návod je nižšie). Vyprážam vo vyššej vrstve oleja. Nedávajte smažiť naraz veľa kusov, v oleji dosť podrastú. Vyberiem z oleja, nechám odkvapkať na papierových obrúskoch a obalím v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým. Ak sa vám nechce tvarovať mašličky, jednoducho cesto len nakrájajte na štvorce a do každého urobte radielkom 2 - 3 zárezy a vysmažte. Sódy bikarbony nedávajte veľa, radšej menej. Keď dáte veľa sódy, tak mašličky v oleji príliš napuchnú a neudržia si pekný tvar. Najlepšie sú čerstvé, ešte vlažné, chrumkavé :)
zdroj: rodinný recept
Fotopostup, ako urobiť mašličky:
Do stredu každého štvorca urobím radielkom dva krátke zárezy, medzera medzi nimi by mala byť aspoň 1cm. Vezmem dva rohy štvorca (na rovnakej strane) a zospodu ich opatrne, naraz prevlečiem cez narezaný otvor (ktorý je bližšie k nim), pretočím a prstami vytvarujem mašličku. To isté urobím aj na druhej strane. Takto si urobím mašličky zo všetkého cesta.
- 1 vajce
- 1/2 kelímka kyslej smotany (cca 100g)
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice rumu, štipka soli
- 1 malá mocca lyžička sódy bikarbony zarovno (nie kopcom)
- hladká múka podľa potreby (cca 250g)
- olej na vyprážanie
- práškový cukor + vanilkový cukor na obaľovanie
Zo všetkých surovín zamiesim veľmi tuhé cesto, ako na rezance. Múku treba prisýpať postupne podľa potreby, preto neuvádzam v recepte presnú gramáž múky. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkám na tenko (cca 2 mm) a radielkom nakrájam na rovnako veľké štvorce alebo obdĺžniky (cca 7x7cm) a vytvarujem mašličky (fotopostup a návod je nižšie). Vyprážam vo vyššej vrstve oleja. Nedávajte smažiť naraz veľa kusov, v oleji dosť podrastú. Vyberiem z oleja, nechám odkvapkať na papierových obrúskoch a obalím v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým. Ak sa vám nechce tvarovať mašličky, jednoducho cesto len nakrájajte na štvorce a do každého urobte radielkom 2 - 3 zárezy a vysmažte. Sódy bikarbony nedávajte veľa, radšej menej. Keď dáte veľa sódy, tak mašličky v oleji príliš napuchnú a neudržia si pekný tvar. Najlepšie sú čerstvé, ešte vlažné, chrumkavé :)
zdroj: rodinný recept
Fotopostup, ako urobiť mašličky:
Do stredu každého štvorca urobím radielkom dva krátke zárezy, medzera medzi nimi by mala byť aspoň 1cm. Vezmem dva rohy štvorca (na rovnakej strane) a zospodu ich opatrne, naraz prevlečiem cez narezaný otvor (ktorý je bližšie k nim), pretočím a prstami vytvarujem mašličku. To isté urobím aj na druhej strane. Takto si urobím mašličky zo všetkého cesta.
Poznámka: Natrafila som na ďalšie veľmi pekné recepty na fánky - mašličky, napr. TU alebo TU, alebo tiež TU, recepty sú trochu iné ako tento môj, ak chcete vyskúšajte...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA