16. 7. 2012

Marhuľový džem s banánmi

Voňavý banánovo-marhuľový džem ... táto kombinácia ovocia nám doma veľmi chutí ... ak chcete, vyskúšajte ...


  • 800g odkôstkované marhule
  • 200g banány (2 stredne veľké ošúpané banány)
  • 500g kryštálový cukor
  • Gelfix 2:1
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Ako prvé si (podľa možnosti deň vopred) pripravím poháre. Ja to robím tak, že vyumývané a od vody odtečené poháre ešte vložím do dobre vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť. Marhule umyjem, vykôstkujem, odvážim a spolu s banánmi ponorným mixérom rozmixujem tak, aby v šťave zostali aj malé kúsky ovocia nerozmixované. Keď viem, že chcem s džemom plniť vianočné pečivo, tak marhule rozmixujem úplne.
Rozmixované ovocie dám do hrnca so silným dnom (aby džem nepriháral) a chvíľku (asi 5 minút) povarím, potom pridám gelfix zmiešaný s 2 lyžicami cukru a znova povarím min. 1 minútu (podľa návodu na obale). Nakoniec som pridala zvyšok cukru a povarila na miernom ohni, až kým nezmizla pena (na obale píšu len 5 minút, ale ja varím trošku dlhšie, až kým sa neprestane tvoriť pena). Tesne pred koncom pridám citrónovú šťavu a ešte chvíľku povarím. Horúci džem nalejem do pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujem. Poháre naukladám na plech a vložím do vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať vychladnúť). Vychladnutý džem odložím na chladné a tmavé miesto.
Poznámka: Môžete použiť aj iný želírovací prostriedok (od iného výrobcu), ale VŽDY postupujte podľa návodu, ktorý píše výrobca na obale!!! Postup, ktorý opisujem v recepte, platí na výrobok Gelfix od dr. Oetkera. Pomer marhúľ a banánov si môžete zmeniť podľa svojej chute (nám chutí takto). Ak máte radšej sladší džem, môžete použiť aj gelfix 1:1 (s 1kg cukru) alebo naopak, ak máte radi kyslejší, existuje aj gelfix 3:1, kde sa dáva menej cukru. Citrónovú šťavu môžete vynechať, džem bude sladší. Tento džem nie je vhodný na plnenie rôznych buchiet a rohlíčkov, pretože pri pečení vyteká. Toto je skôr redší džem na natieranie, napr. vianočného pečiva, do zákuskov alebo na chlieb. 
zdroj: inšpirácia z toprecepty.cz + moje úpravy 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk