16. 12. 2013

Oblátky plnené orechovou plnkou

Toto je jeden z tých starodávnych rodinných receptov po starkej (babke), ktoré začínajú slovami "vezmeme 10 vajec, trištvrte kila cukru a štvrť kila masla..." :)) Kalorickú a finančnú náročnosť týchto starých receptov nikdy nejako špeciálne neriešim (v zmysle - keď ich miluješ, nie je čo riešiť :). Aj keď sa v tomto recepte nerobí karamel z cukru, plnka chutí podobne ako karamelová griláž s orechami. Ak chcete, vyskúšajte...


  • 10 vajec
  • 350g kryštálového cukru
  • 350g práškového cukru
  • 5 lyžíc mlieka
  • 250g masla
  • 350g mletých vlašských orechov
- tortové oblátky podľa potreby

V dostatočne veľkom hrnci vyšlahám vajcia s cukrom (kryštálovým aj práškovým) poriadne do peny. Pridám mlieko, rozpustené vychladnuté maslo a dobre prešlahám. Postavím na oheň a za stáleho miešania! na miernom ohni! uvarím redší krém (ak si netrúfate variť priamo na ohni, môžete variť aj nad parou). Pridám orechy a varím ďalej, kým celá masa nezhnedne (skaramelizuje) a nezačne sa robiť cestička (chvíľu to trvá). Varím na miernom ohni a stále miešam! Horúcou plnkou naplním tortové oblátky. Ja plním na tenšie, môžete aj na hrubšie, len plnka potom môže pri zaťažení vytekať. Treba plniť pomerne svižne, plnka rýchlo chladne a tuhne. Obyčajne dávam 4 vrstvy oblátok, lepšie sa to krája. Naplnené oblátky položím na rovnú plochu a mierne zaťažím, tak aby plnka nevytekala. Stuhnuté oblátky nakrájam na rovnaké kúsky.
Poznámka: Z tohto množstva surovín narobíte plnených oblátok pre celú armádu :) Ak vám stačí menšie množstvo, prepočítajte si suroviny na polovicu. Spotreba tortových oblátok je závislá od toho, ako nahrubo ich naplníte. Ak z nejakého dôvodu nechcete (alebo nemôžete) používať maslo, môžete ho nahradiť nejakým kvalitným rastlinným tukom (prípadne maslom bez laktózy).
zdroj: starý rodinný recept


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk