21. 1. 2014

Kominárske knedle

Ďalší recept z našej rodinnej kuchyne. Keď som sa ako dieťa zaujímala, že prečo "kominárske", dostala som od starkej odpoveď - no lebo sú čierne od maku, ako kominár :)


  • 250g hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 - 3 rožky alebo menšie biele žemle
  • 2 - 3 lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • cca 100 - 150ml mlieka na namočenie rožkov
- rozpustené maslo na poliatie
- mletý mak zmiešaný s práškovým cukrom na posypanie

Mlieko zohrejem. Rožky nakrájam alebo natrhám na menšie kúsky, rovnomerne ich polejem teplým mliekom a nechám chvíľu postáť, aby vychladli a tiež aby sa všetko mlieko vsiaklo do rožkov. Potom pridám tvaroh, vajce a cukor a rukami zamiesim cesto, ktoré nechám minimálne 1/2 hodinku postáť. Pomúčenými rukami tvarujem menšie, približne rovnako veľké guľky (príliš veľké guľky neodporúčam, zle sa varia). Ja si pomáham tak, že lyžicou naberiem primerané množstvo cesta, vhodím ho do misky s hladkou alebo polohrubou múkou, jemne ho pootáčam, aby sa múka dostala na všetky strany a potom pomúčenými rukami opatrne vytvarujem guľku. Hotové guľky nahádžem do vriacej vody a varím približne 5 - 6 minút, podľa veľkosti. Na začiatku varenia ich jemne ponadvihujem vareškou, aby sa neprilepili na dno hrnca.  Keď sa mi guľky zdajú uvarené, vyberiem ich z vody. Nechám na sitku odkvapkať, polejem/omastím rozpusteným maslom a obalím v maku zmiešanom s práškovým cukrom. Podávam teplé.
Poznámka: Množstvo mlieka na navlhčenie pečiva záleží od veľkosti rožkov/žemlí, ktoré použijete (dnes predávajú v obchodoch rôzne veľkosti/gramáže pečiva). Najlepšie sú úplne obyčajné rožky, aké sa predávali kedysi (nie tie minirožky zo supermarketov, ale ani tie veľké maslové). Na obalenie/posypanie knedlí môžete použiť aj orechy, ale potom to už nebudú kominárske knedle :)
zdroj: rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk