Legendárne české koblihy od pani Dity P., alebo jednoducho po našom plnené šišky, presne také isté, ako ich robievala aj moja slovenská starká :)
- 30g droždia
- 500g hladkej alebo polohrubej múky (ja dávam polohrubú)
- 40g krupicového cukru
- 250ml vlažného mlieka
- 40g rozpusteného masla
- 4 žĺtky
- 3 lyžice rumu
- štipka soli
- džem na plnenie
- olej na vyprážanie
Ja som cesto dala zamiesiť a vykysnúť do domácej pekárne, moje ruky už ručné miesenie nezvládajú, tak ako kedysi :). Ak sa rozhodnete robiť cesto ručne, môžete si pozrieť toto pekné názorné video s pani Ditou, ktoré nájdete v tomto linku (treba kliknúť na obrázok, kde sú koblihy/šišky). Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej doske (na hrúbku asi tak 1cm), na polovicu cesta iba naznačím pohárom kolieska a z druhej polovice cesta navykrajujem kolieska. Na naznačené kolieska dám do stredu džem, priklopím vykrojeným kolieskom, prstami postláčam a celé naplnené koliesko vykrojím pohárom (viď video). Hotové naplnené šišky prikryjem nahriatou utierkou a nechám na pomúčenej doske 15 minút podkysnúť. Potom ich vyprážam vo vyššej vrstve oleja (šišky musia plávať) z obidvoch strán do zlatista. Šišky kladiem do oleja nakysnutou stranou dole a panvicu na minútku prikryjem (ako radí pani Dita), potom ich už dosmažím odokryté. Hotové šišky jemne pocukrujem.
zdroj: www.ceskatelevize.cz
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA