Už ste niekedy skúsili zamiesiť kysnuté cesto vodou, namiesto mliekom? ...ak nie, vyskúšajte...
- 1 kg polohrubej múky
- 6 žĺtkov
- 100ml olej
- 50ml rum
- 500 - 600ml voda podľa potreby
- 4 - 6 lyžíc kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 1 kocka čerstvého droždia (42g)
- džem a práškový cukor na posypanie
- olej na vyprážanie
Cesto som urobila v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, urobte si kvások zo 100ml vody (alebo mlieka), lyžičky cukru a droždia a zamieste si mäkké, vláčne a nelepivé cesto a nechajte ho dobre vykysnúť. Vodu (alebo mlieko) pridávajte postupne, podľa potreby! (každá múka saje tekutiny inak). Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske veľmi jemne rozvaľkám na asi 1,5 - 2cm cm a formičkou navykrajujem šišky, nechám ich ešte na doske chvíľku podkysnúť (cca 20 - 30 minút) a vyprážam vo vyššej vrstve oleja do zlatista (šišky musia v oleji plávať). Dobre vykysnuté a vysmažené šišky by mali mať okolo stredu biely prúžok. Šišky neplním, džem dávam navrch.
Poznámka: Namiesto vody môžete dať samozrejme mlieko, ja dávam vodu - moja starká to tak robila celý život.
Poznámka: Namiesto vody môžete dať samozrejme mlieko, ja dávam vodu - moja starká to tak robila celý život.
zdroj: rodinný recept/všeobecne známy recept + moje úpravy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA