25. 2. 2014

Šišky miesené s vodou

Už ste niekedy skúsili zamiesiť kysnuté cesto vodou, namiesto mliekom? ...ak nie, vyskúšajte...


  • 1 kg polohrubej múky
  • 6 žĺtkov
  • 100ml olej
  • 50ml rum
  • 500 - 600ml voda podľa potreby
  • 4 - 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 1 kocka čerstvého droždia (42g)
- džem a práškový cukor na posypanie
- olej na vyprážanie 

Cesto som urobila v domácej pekárni. Ak budete robiť ručne, urobte si kvások zo 100ml vody (alebo mlieka), lyžičky cukru a droždia a zamieste si mäkké, vláčne a nelepivé cesto a nechajte ho dobre vykysnúť. Vodu (alebo mlieko) pridávajte postupne, podľa potreby! (každá múka saje tekutiny inak). Po vykysnutí cesto na pomúčenej doske veľmi jemne rozvaľkám na asi 1,5 - 2cm cm a formičkou navykrajujem šišky, nechám ich ešte na doske chvíľku podkysnúť (cca 20 - 30 minút) a vyprážam vo vyššej vrstve oleja do zlatista (šišky musia v oleji plávať). Dobre vykysnuté a vysmažené šišky by mali mať okolo stredu biely prúžok. Šišky neplním, džem dávam navrch.
Poznámka: Namiesto vody môžete dať samozrejme mlieko, ja dávam vodu - moja starká to tak robila celý život.
zdroj: rodinný recept/všeobecne známy recept + moje úpravy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk