13. 8. 2014

Slivkové knedle z tvarohového cesta

Toto tvarohové cesto na ovocné knedlíky mám veľmi rada, pretože je nielen jednoduché a rýchle ale aj chutné.


  • 500g jemný tvaroh krémový (nie hrudkovitý)
  • 250 detská krupica
  • štipka soli
  • hladká múka na podsýpanie podľa potreby
- čerstvé slivky (25 - 30ks)
- asi 4 lyžice mletý mak alebo orechy (opražená strúhanka) a práškový cukor na posypanie
- 4 lyžice maslo na poliatie

Slivky umyjem a poriadne osuším. Tvaroh zmiešam s krupicou a nechám aspoň pol hodinky postáť, aby krupica nabobtnala a cesto trochu zhustlo. Toto cesto je ale vždy trochu redšie a horšie sa s ním pracuje. Ak by sa vám zdalo príliš riedke, môžete pridať trochu krupice alebo múky (ale nie veľa, aby ste zase nemali uvarené knedlíky tvrdé), pretože každý tvaroh je iný. Cesto preložím na poriadne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkám (alebo vytvarujem dlhý valec) a nakrájam na rovnako veľké kúsky. Do každého kúska zabalím slivku. Cesto sa dosť lepí, treba si poriadne pomúčiť ruky aj pracovnú dosku. Knedle dám variť do osolenej vriacej vody. Na začiatku varenia ich vareškou jemne ponadvihujem, aby sa neprilepili na dno. Počkám, až vyplávajú na vrch a povarím ešte 4 - 5 minút podľa veľkosti. Vyberiem a pomastím maslom. Na tanieri si knedle každý poleje maslom a posype svojou obľúbenou posýpkou.
Poznámka: Toto cesto je bez vajíčka. Z tejto dávky urobím spravidla asi tak 25 - 30 slivkových knedlí, záleží od veľkosti a druhu sliviek. Na knedle sú výborné aj ringloty a mirabelky.
zdroj: netuším :) je to všeobecne známy recept a mám ho už tak dlho, že ho prakticky už považujem za náš rodinný recept...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk