11. 9. 2014

Taštičky z lístkového cesta s piškótovou náplňou a ovocím

Jednoduché, rýchle taštičky z lístkového cesta s netradičnou náplňou...


  • lístkové cesto chladené (rozvaľkané) 2 x 275g
náplň:
  • 1 vajce
  • 1 lyžica kopcom hustý jogurt alebo kyslá smotana
  • 2 - 3 lyžice práškového cukru
  • 8 - 10 lyžíc hrubej múky podľa potreby
  • 1 lyžica kopcom celý mak (nemusí byť)
  • 1 malá lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- čerstvé ovocie podľa sezóny (slivky, čerešne, višne, marhule, jahody)
- rozšlahané vajce na potretie

Ako prvé si pripravím náplň. Vajce rozšlahám s cukrom a jogurtom (stačí vidličkou), pridám 8 lyžíc hrubej múky a mak. Dobre premiešam (aby neboli v cestíčku hrudky) a nechám aspoň pol hodinku postáť. Múka nabobtná a cesto tochu zhustne. Zatiaľ si vyhrejem rúru na minimálne 220° a pripravím (vykôstkujem) ovocie. Po pol hodinke skontrolujem plnku, ak je riedka pridám podľa potreby 1 - 2 lyžice múky (záleží od veľkosti vajíčka a hustoty jogurtu). Plnka by malo byť trochu hustejšia, aby nevytekala z taštičiek. Tesne pred plnením pridám do plnky kypriaci prášok do pečiva a dobre ho zamiešam. Hotové rozvaľkané lístkové cesto rozkrájam na rovnaké obdĺžničky (ak máte lístkové cesto vcelku, treba ho samozrejme rozvaľkať). Jednu polovicu radielkom ponakrajujem a na druhú (nenakrojenú) časť naložím piškótové cesto a ovocie. Preložím napoly a kraje jemne postláčam dokopy. Vrch natriem rozšlahaným vajíčkom a upečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Piekla som na 220° asi 18 - 20 minút (každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou). Lístkové cesto by sa malo piecť na vyššej teplote (nad 200°), pretože obsahuje veľa tuku.

Poznámka: Množstvo múky do náplne záleží od veľkosti vajíčka a hustoty jogurtu. Náplň by mala byť skôr hustejšia, aby nevytekala pri plnení z taštičiek. Pri natieraní taštičiek dajte pozor, aby ste nenatreli aj bočné okraje, cesto vám nemusí potom pekne lístkovať. Z dvoch kusov hotového rozvaľkaného cesta som urobila 16 ks taštičiek, ako na sú na foto.
zdroj: vlastný recept - inšpirovala som sa receptom, ktorý som videla na nejakom maďarskom webe o varení (plnili tam podobnou náplňou štrúdlu). Recept som si bohužiaľ neuložila, tak som experimentovala, až kým som nebola s plnkou (množstvom aj konzistenciou) spokojná.


2 komentáre:

  1. Mila Jana, zijem v New Yorku uz 40 rokov. Vela Vasich receptov vyzera skvele.
    Odekial pochadzate? Moj e-mail je: tinakuzma@yahoo.com
    Pozdravujem Vas. Tina.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekný deň želám p. Tina, ďakujem za pekný odkaz. Narodila som sa a žijem so svojou rodinou na juhozápade Slovenska - dolný Tekov, Požitavie. Viac info nájdete napr. na www.zitava.sk. Posielam pekný pozdrav do New Yorku :) Jana

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk