Bábovka vo sviatočnom Vianočnom prevedení...
- 6 vajec
- 300g krupicový cukor (jemný kryštálový)
- 225 maslo
- 250g biely jogurt
- 350g hladká múka
- 1 čajová lyžička sóda bikarbona (zarovno)
- 2 lyžice rum
- rôznofarebné sušené a kandizované ovocie podľa chuti (ja som dala 200g)
- maslo na vymazanie formy
- strúhaný sušený kokos alebo hrubá múka na vymazanie formy
- práškový a vanilkový cukor na posypanie
Formu na bábovku vymažem poriadne nahrubo stuhnutým maslom a vysypem
kokosom alebo hrubou múkou. Maslo roztopím a nechám ho trochu povychladnúť, aby nebolo horúce. Celé vajcia s krupicovým cukrom vyšľahám
poriadne
do peny. Postupne zašľahám maslo, jogurt, rum a nakoniec zľahka
zašľahám
múku zmiešanú so sódou. Cesto po
častiach vrstvím do nahrubo
vymazanej a vysypanej formy, po každej vrstve cesta prihodím na drobno nakrájané sušené a kandizované ovocie. Cesto stierkou trochu posťahujem zo stredu bábovky viac ku krajom, aby sa stred bábovky veľmi nevydul a bábovku
upečiem. Ja som piekla na cca 150 °C
asi 50 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie
inak). Bábovky sa všeobecne odporúča piecť na nižšej teplote, ako iné
piškótové cestá (asi o 20 - 30 °C menej). Upečenú bábovku nechám po
upečení ešte chvíľku (asi 10 - 15 minút) vo forme a až potom ju
vyklopím. Vychladnutú bábovku pocukrujem.
Poznámka: Recept je vhodný skôr pre väčšie bábovkové formy s objemom min. 2,5 litra a viac. Pred kúpou tejto krásnej netradičnej bábovkovej formy som mala obavy, ako sa v nej bude piecť. Hlavne či vrcholce stromčekov nebudú zhorené, kým sa upečie aj zvyšok bábovky. Ale moje obavy boli zbytočné. Všetky bábovky, ktoré som v tejto forme piekla boli nádherné a krásne upečené.
zdroj: www.nigella.com + moje úpravy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA