Posledné roky som začala pri pečení perníčkov experimentovať s múkami a surovinami. Tento rok som perníčky piekla so špaldovou a pohánkovou múkou a kokosovým olejom namiesto masla.
- 250 g špaldová múka hladká
- 150 g pohánková múka
- 100 g med
- 150 g práškový cukor
- 1 lyžica kakao
- 1 lyžička sóda bicarbona (zarovno)
- 2 lyžičky perníkové korenie
- 50 g kokosový olej
- 2 vajcia
- voda na zamiesenie podľa potreby
Kokosový tuk jemne nahrejem a nechám
vychladnúť, aby bol ešte tekutý ale už nie horúci. Med by mal byť tiež
tekutý, nie scukornatený. Všetky suroviny zmiesim ručne v miske
a vypracujem mäkké, veľmi lepkavé cesto. Vodu pridávam podľa potreby
a podľa toho ako saje múka (spravidla 1 – 2 lyžice, niekedy aj viac). Hotové zamiesené cesto preložím na pomúčenú
pracovnú dosku a vytvarujem bochník, zabalím ho do potravinárskej
fólie a odložím do druhého dňa do chladničky (najlepšie cez noc). Cesto
je tesne po zamiesení mäkké a lepkavé, ale v chladničke stuhne. Na druhý deň cesto vyberiem z chladničky
minimálne 2 hodiny pred tým, ako s ním chcem pracovať a nechám ho
odpočívať pri izbovej teplote, aby trochu zmäklo. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkám na
hrúbku 4 - 5 mm (medovníky v rúre ešte podrastú) a formičkami vykrajujem
rôzne tvary a ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary pečiva, aby sa piekli rovnomerne. Perníčky pečiem asi 5 - 8 minút na 180° podľa
veľkosti a tvaru (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Menšie tvary pečiem kratšie a väčšie tvary pečiem dlhšie, treba ich
strážiť. Perníčky nepečte zbytočne dlho, aby sa nevysušili. Upečené perníčky ešte za horúca potriem
rozšľahaným vajíčkom a nechám vychladnúť na rovnej ploche. Potom
perníčky ozdobím bielkovou polevou, marcipánom, čokoládou alebo
orieškami podľa času a chuti.
Poznámka: Cesto môžete nechať v chladničke odpočívať aj 2 - 3 dni. Perníčky si môžete urobiť aj bez kakaa, ale ja robievam radšej s kakaom, na tmavom perníčku pekne vynikne biela poleva. Tieto perníčky pri pečení dobre držia tvar a z tohto cesta sa dajú upiecť aj väčšie tvary ako napríklad perníkové chalúpky, stromčeky alebo betlehemy.
zdroj: vlastný recept
Poznámka: Cesto môžete nechať v chladničke odpočívať aj 2 - 3 dni. Perníčky si môžete urobiť aj bez kakaa, ale ja robievam radšej s kakaom, na tmavom perníčku pekne vynikne biela poleva. Tieto perníčky pri pečení dobre držia tvar a z tohto cesta sa dajú upiecť aj väčšie tvary ako napríklad perníkové chalúpky, stromčeky alebo betlehemy.
zdroj: vlastný recept
Jeminku, tak tie su prenadherneeeeeeeeeeee
OdpovedaťOdstrániťĎAKUJEM Adrianka :)
OdpovedaťOdstrániťUpecene. Vynikajuce cesto, zaradujem do zbierky. Som zvedava na komentare konzumentov :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem za správu a peknú prvú (tohtoročnú) adventnú nedeľu prajem :)
OdstrániťOch, uz su skoro vsetky zjedene, este dnes musim dokupit pohanku :-)
OdstrániťSnad to vsetko este stihnem s dalsimi 3 receptami ktore som si u Vas vybrala. Prajem pokojne a krasne sviatky a vela zdravia do noveho roku. A samozrejme, pre nas testovacov a zaujemcov o dobroty velku kopu super receptov z Vasej kuchyne :-)
Ďakujem za krásny a milý komentár pani Tomeková.
OdstrániťŠpeciálne v tomto predvianočnom čase to človeka poteší dvojnásobne, keď niekto ocení jeho "prácu" (ak sa to tak dá nazvať), pretože všetko čo vidíte na blogu si robím sama vo svojom voľnom čase, ktorého žiaľ v poslednom čase nie je nazvyš :)
Ete raz Vám ďakujem za krásne Vianočné a Novoročné prianie a dúfam že aj ďalšie recepty (ktoré ste si vybrala), sa vydaria k Vašej spokojnosti.
.. tak uz je dopecena asi stvrta varka. Je to famozny recept a velmi vdacne cesto, natrvalo zaradene do vianocnych receptov :-)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za milú správu a krásne Vianoce prajem :) Jana
Odstrániť