Horúci voňavý čaj z čerstvých dulí. V jednoduchosti je krása a vďaka špecifickej chuti a vôni dulí aj neopakovateľná chuť tohto domáceho ovocného čaju.
- 1 liter vody
- 2 - 3 dule (duly) podľa veľkosti
- med alebo cukor na osladenie
- kúsok škorice
- 2 - 3 ks klinček (nemusia byť)
Dule (duly) umyjem, nakrájam aj so šupkou na tenšie mesiačiky alebo kocky a zalejem cca litrom vody, pridám koreniny (ak si chcete vychutnať čistú chuť dulí, môžete koreniny vynechať). Privediem do varu a na miernom ohni povarím, kým nie sú dule (duly) mäkké. Čaj odstavím zo sporáka a nechám ešte asi 10 - 15 minút prikrytý odpočívať. Potom čaj precedím cez sitko, uvarené kúsky dulí odložím (neskôr ich zjeme) a horúci čaj rozdelím do šálok. Každý si svoj čaj osladí podľa svojej chuti sladidlom, ktoré preferuje.
zdroj: vlastný recept (moja variácia na všeobecne známy a obľúbený recept na jablkový čaj)
Prečítala som si pred spracovaním na inšpiráciu zopár dulových receptov, a vytvorila som si vlastné. Zistila som že je dula super ovocie, nepochopiteľne v našej kuchyni opomíjené....
OdpovedaťOdstrániťJa som robila kompót s džem .
OdpovedaťOdstrániť