Posledné roky dosť exprimentujem s rôznymi múkami a toto je výsledok môjho snaženia. Vianočná verzia lineckých koláčikov trochu netradične a predsa chutne...
Všetky suroviny čo najrýchlejšie zmiesim rukami v miske . Toto cesto je bez vajíčka a preto sa trochu horšie zmiesuje. Treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Cesto preložím na zľahka pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky na približne 1 hodinu zachladiť. Potom cesto na pomúčenej doske opatrne rozvaľkám na hrúbku 3 – 4 mm. Formičkami vykrajujem rôzne tvary a ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary pečiva, aby sa piekli rovnomerne. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti a tvaru pečiva. Pečivo by malo byť zvrchu pekné bledé, iba odspodu upečené do bledo hneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na plechu alebo na inej rovnej ploche a potom zlepujem hrubšou vrstvou kyslejšieho džemu, ako napr. marhuľový, ríbezľový alebo malinový. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke stuhnúť, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Naplnené pečivo potrebuje minimálne 2 dni na zmäknutie.
zdroj: vlastný recept.
- 250g špaldová múka hladká
- 100g kukuričná múka hladká
- 125g práškový cukor
- 250g maslo
- štipka soli
- džem na plnenie
Všetky suroviny čo najrýchlejšie zmiesim rukami v miske . Toto cesto je bez vajíčka a preto sa trochu horšie zmiesuje. Treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Cesto preložím na zľahka pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky na približne 1 hodinu zachladiť. Potom cesto na pomúčenej doske opatrne rozvaľkám na hrúbku 3 – 4 mm. Formičkami vykrajujem rôzne tvary a ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary pečiva, aby sa piekli rovnomerne. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti a tvaru pečiva. Pečivo by malo byť zvrchu pekné bledé, iba odspodu upečené do bledo hneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na plechu alebo na inej rovnej ploche a potom zlepujem hrubšou vrstvou kyslejšieho džemu, ako napr. marhuľový, ríbezľový alebo malinový. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke stuhnúť, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Naplnené pečivo potrebuje minimálne 2 dni na zmäknutie.
zdroj: vlastný recept.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA