Aj s celozrnnou múkou sa dá napiecť chutné vianočné pečivo. Tieto rožteky som robila z celozrnnej špaldovej múky a vlašských orechov.
Maslo (stuhnuté, priamo z chladničky) nakrájam na malé kocky a všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske. Toto cesto je bez vajíčka, preto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a dám minimálne na hodinku zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, urobím z neho dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého kúska rýchlo rukami vytvarujem malý rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto) a upečiem. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledo hneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (tesne po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
zdroj: vlastný recept
- 150g špaldová múka celozrnná hladká
- 50g vlašské orechy mleté
- 100g maslo
- 30g práškový cukor
- štipka soli
- práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
Maslo (stuhnuté, priamo z chladničky) nakrájam na malé kocky a všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske. Toto cesto je bez vajíčka, preto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Na pomúčenej doske urobím z cesta bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a dám minimálne na hodinku zachladiť. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, urobím z neho dlhý valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého kúska rýchlo rukami vytvarujem malý rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto) a upečiem. Piekla som na 180° asi 8 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, iba zospodu upečené do bledo hneda. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (tesne po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
zdroj: vlastný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA