23. 3. 2016

Jablkové tartaletky zo špaldovej múky

Chrumkavé jablkové koláčiky (tartaletky) so špaldovou múkou.


Cesto:
  • 250 g špaldová múka celozrnná hladká
  • 50 g trstinový cukor (mletý)
  • 125 g maslo
  • 1 vajce
  • štipka soli
Náplň:
  • 700 – 800 g nastrúhané jablká
  • 1 lyžica kukuričný škrob
  • 100 g trstinový cukor
  • štipka mletej škorice
Drobenka:
  • 30 g trstinový cukor
  • 50 g špaldová múka celozrnná hrubá
  • 30 g maslo
  • štipka mletej škorice

Trstinový cukor určený do cesta (50 g) zomeliem alebo rozmixujem na jemný prášok. Z múky, mletého cukru, masla a vajíčka zamiesim cesto. Na pomúčenej doske urobím z neho bochník a dám ho zachladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Jablká očistím, ošúpem, odvážim, nastrúham a zmiešam s trstinovým cukrom a kukuričným škrobom. Formičky na tartaletky (12 ks s priemerom 10 cm) nahrubo vymažem maslom, aby sa koláčiky dobre vyklápali. Zachladené cesto rozdelím na pomúčenej pracovnej doske na 12 rovnakých kúskov. Každý kúsok jemne rozvaľkám do kruhu s priemerom asi 12cm, vložím do formy na tartaletky a prstami dotvarujem, aby cesto bolo rovnomerne hrubé na dne aj na bokoch formičky. Do cestom vyložených formičiek rovnomerne rozdelím nastrúhané jablká zmiešané s trstinovým cukrom a kukuričným škrobom. Zo surovín určených na drobenku vypracujem rukami sypkú drobivú zmes. Ak zmes nie je dostatočne sypká, pridám trochu viac múky. Každý koláčik rovnomerne posypem drobenkou a tartaletky upečiem. Pečiem na 180° asi 18 - 20 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Po upečení nechám ešte chvíľku vo formičkách a potom ešte teplé tartaletky opatrne pomocou vidličky vyberiem a nechám vychladnúť na mriežke alebo len tak, na pracovnej doske.
zdroj: trochu "zdravšia" variácia na jeden môj starší recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk