Chrumkavé jablkové koláčiky (tartaletky) so špaldovou múkou.
Cesto:
Trstinový cukor určený do cesta (50 g) zomeliem alebo rozmixujem na jemný prášok. Z múky, mletého cukru, masla a vajíčka zamiesim cesto. Na pomúčenej doske urobím z neho bochník a dám ho zachladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Jablká očistím, ošúpem, odvážim, nastrúham a zmiešam s trstinovým cukrom a kukuričným škrobom. Formičky na tartaletky (12 ks s priemerom 10 cm) nahrubo vymažem maslom, aby sa koláčiky dobre vyklápali. Zachladené cesto rozdelím na pomúčenej pracovnej doske na 12 rovnakých kúskov. Každý kúsok jemne rozvaľkám do kruhu s priemerom asi 12cm, vložím do formy na tartaletky a prstami dotvarujem, aby cesto bolo rovnomerne hrubé na dne aj na bokoch formičky. Do cestom vyložených formičiek rovnomerne rozdelím nastrúhané jablká zmiešané s trstinovým cukrom a kukuričným škrobom. Zo surovín určených na drobenku vypracujem rukami sypkú drobivú zmes. Ak zmes nie je dostatočne sypká, pridám trochu viac múky. Každý koláčik rovnomerne posypem drobenkou a tartaletky upečiem. Pečiem na 180° asi 18 - 20 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Po upečení nechám ešte chvíľku vo formičkách a potom ešte teplé tartaletky opatrne pomocou vidličky vyberiem a nechám vychladnúť na mriežke alebo len tak, na pracovnej doske.
zdroj: trochu "zdravšia" variácia na jeden môj starší recept
Cesto:
- 250 g špaldová múka celozrnná hladká
- 50 g trstinový cukor (mletý)
- 125 g maslo
- 1 vajce
- štipka soli
- 700 – 800 g nastrúhané jablká
- 1 lyžica kukuričný škrob
- 100 g trstinový cukor
- štipka mletej škorice
- 30 g trstinový cukor
- 50 g špaldová múka celozrnná hrubá
- 30 g maslo
- štipka mletej škorice
Trstinový cukor určený do cesta (50 g) zomeliem alebo rozmixujem na jemný prášok. Z múky, mletého cukru, masla a vajíčka zamiesim cesto. Na pomúčenej doske urobím z neho bochník a dám ho zachladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Jablká očistím, ošúpem, odvážim, nastrúham a zmiešam s trstinovým cukrom a kukuričným škrobom. Formičky na tartaletky (12 ks s priemerom 10 cm) nahrubo vymažem maslom, aby sa koláčiky dobre vyklápali. Zachladené cesto rozdelím na pomúčenej pracovnej doske na 12 rovnakých kúskov. Každý kúsok jemne rozvaľkám do kruhu s priemerom asi 12cm, vložím do formy na tartaletky a prstami dotvarujem, aby cesto bolo rovnomerne hrubé na dne aj na bokoch formičky. Do cestom vyložených formičiek rovnomerne rozdelím nastrúhané jablká zmiešané s trstinovým cukrom a kukuričným škrobom. Zo surovín určených na drobenku vypracujem rukami sypkú drobivú zmes. Ak zmes nie je dostatočne sypká, pridám trochu viac múky. Každý koláčik rovnomerne posypem drobenkou a tartaletky upečiem. Pečiem na 180° asi 18 - 20 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Po upečení nechám ešte chvíľku vo formičkách a potom ešte teplé tartaletky opatrne pomocou vidličky vyberiem a nechám vychladnúť na mriežke alebo len tak, na pracovnej doske.
zdroj: trochu "zdravšia" variácia na jeden môj starší recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA