Cícer je menej známa a nedocenená zdravá strukovina, ktorá má príjemnú maslovú
orieškovo-gaštanovú chuť. Ja osobne z neho veľmi rada varím.
Odmeriam jeden a pol šálky cíceru (šálka má objem 250 ml) a prepláchnem ho. Večer, deň pred varením ho zalejem studenou vodou, aby bol ponorený a nechám ho namočený cez noc. Na druhý deň vodu zlejem a cícer znovu prepláchnem. Cícer dám do hrnca, zalejem vodou (asi 2 litre), pridám soľ, cesnak a bobkový list. Nechám zovrieť a varím, kým nie je cícer mäkký, približne hodinu. Treba ochutnať. Potom pridám zemiaky nakrájané na kocky, mrkvu nakrájanú na kolieska a štipku čerstvo namletého bieleho korenia a varím ďalších 15 – 20 minút podľa potreby, kým všetka zelenina nie je mäkká. Vyberiem bobkové listy a polovicu zeleniny odoberiem z hrnca. Zvyšnú zeleninu s vývarom rozmixujem ponorným mixérom na jemný krém. Pridám smotanu, odobratú zeleninu vrátim späť a polievku nechám ešte prevrieť. Ak je polievka príliš hustá, prilejem trochu vody a nechám znovu prevrieť. Polievku ochutnám a prípadne ešte dochutím soľou a korením.
Poznámka: Polievka by mala byť aj bez zahusťovania múkou jemne krémová, zahustí ju rozmixovaná zelenina. Hustota polievky závisí od veľkosti zemiakov a množstva vody, ktoré použijete. Smotanu môžete použiť aj rastlinnú.
- 1 a 1/2 šálky cícer
- 5 ks zemiaky
- 2 ks mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotana
- voda podľa potreby
- soľ
- štipka mleté biele korenie
- 2 ks bobkový list
Odmeriam jeden a pol šálky cíceru (šálka má objem 250 ml) a prepláchnem ho. Večer, deň pred varením ho zalejem studenou vodou, aby bol ponorený a nechám ho namočený cez noc. Na druhý deň vodu zlejem a cícer znovu prepláchnem. Cícer dám do hrnca, zalejem vodou (asi 2 litre), pridám soľ, cesnak a bobkový list. Nechám zovrieť a varím, kým nie je cícer mäkký, približne hodinu. Treba ochutnať. Potom pridám zemiaky nakrájané na kocky, mrkvu nakrájanú na kolieska a štipku čerstvo namletého bieleho korenia a varím ďalších 15 – 20 minút podľa potreby, kým všetka zelenina nie je mäkká. Vyberiem bobkové listy a polovicu zeleniny odoberiem z hrnca. Zvyšnú zeleninu s vývarom rozmixujem ponorným mixérom na jemný krém. Pridám smotanu, odobratú zeleninu vrátim späť a polievku nechám ešte prevrieť. Ak je polievka príliš hustá, prilejem trochu vody a nechám znovu prevrieť. Polievku ochutnám a prípadne ešte dochutím soľou a korením.
Poznámka: Polievka by mala byť aj bez zahusťovania múkou jemne krémová, zahustí ju rozmixovaná zelenina. Hustota polievky závisí od veľkosti zemiakov a množstva vody, ktoré použijete. Smotanu môžete použiť aj rastlinnú.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA