Naša tohtoročná Vianočná torta. A keďže v decembri majú štyria členovia rodiny aj narodeniny, tak pre jedného z nich (dcérku) bola aj narodeninová.
Svetlý korpus:
Kakaový korpus:
Gaštanový krém:
Čokoládový krém:
Biely krém na ozdobu:
Svetlý korpus:
- 5 vajec
- 150g krupicový cukor (jemný kryštálový)
- 150g hladká múka
- 5 lyžíc olej
Kakaový korpus:
- 5 vajec
- 150g krupicový cukor (jemný kryštálový)
- 120g hladká múka
- 30g kakao
- 5 lyžíc olej
Gaštanový krém:
- 1 kg gaštanové pyré (sladené)
- 500g mascarpone
- 1 vanilkový cukor (20g)
- práškový cukor podľa chuti
- 1 lyžica rum
Čokoládový krém:
- 100ml silná káva
- 200g horká čokoláda (ja som dala 52%)
- 500g maslo
- 150g práškový cukor (alebo podľa chuti)
Biely krém na ozdobu:
- 1 bielok
- 100g krupicový cukor (jemný kryštálový)
- 3 lyžice vody
- 100g biela čokoláda
Korpusy: Bielka vyšlaháme do tuha, po lyžiciach zašlaháme krupicový cukor a poriadne
spolu prešlaháme. Znížime otáčky na minimum a postupne pridávame striedavo
žĺtky (po jednom) a olej (po lyžiciach). Potom už len zľahka ručne
zamiešame preosiatu múku (na kakaový korpus pridáme do múky aj kakao). Cesto rozotrieme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie a
upečieme. Ja som piekla na cca 180° asi 15 minút (riaďte sa svojou
rúrou - každá rúra pečie inak). Takto upečieme obidva korpusy a necháme ich dobre vychladnúť.
Gaštanový krém: Gaštanové pyré vyšlaháme s mascarpone, rumom a vanilkovým cukrom. Ochutnáme a podľa potreby ešte prisladíme práškovým cukrom podľa chuti. Ja som cukor už nepridávala, gaštanové pyré bolo sladké dosť.
Čokoládový krém: Uvaríme silnú kávu (ja som uvarila 2 x presso) a do horúcej kávy dáme na drobné kocky nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí (chvíľu to trvá) a potom necháme
vychladnúť. Maslo vyšlaháme s cukrom, kým nezbelie. Pridáme vychladnutú kávovú čokoládu a všetko spolu dobre
vyšlaháme na jemný krém.
Biely krém na ozdobu: Bielok vyšlaháme do tuha, cukor zvaríme s vodou na sirup a vriaci sirup zašlaháme do vyšlahaného bielka. Necháme vychladnúť. Bielu čokoládu roztopíme nad parou, necháme trochu vychladnúť, aby bola ešte rozpustená ale už nie teplá a zľahka ručne ju zamiešame do vyšlahaného bielkového snehu.
Postup: Korpusy prekrojíme na dve časti, vzniknú nám 4 obdĺžniky o rozmeroch cca 20 x 30 cm. Korpusy rovnomerne naplníme gaštanovým krémom, pričom striedame svetlý a kakaový korpus podľa svojho uváženia. Vrch a boky torty ozdobíme čokoládovým a bielym krémom. Bola to naša Vianočná torta, takže ja som zvolila vianočné zdobenie. Z bieleho krému som urobila akože "vianočný stromček" a celú tortu som veľmi jednoducho dozdobila cukrovými perličkami, vločkami a marcipánovými lístkami, ktoré mi zostali zo zdobenia perníkov.
Poznámka: Torta je dosť veľká, odporúčam pre väčšiu rodinu alebo na veľkú rodinnú oslavu. Množstvo cukru do všetkých troch krémov si môžete upraviť podľa svojej chuti a tiež podľa
použitej čokolády. Z bieleho krému mi trošku zostalo, čokoládový som spotrebovala celý.
zdroj: vlastný recept (tortu som si poskladala z viacerých overených a obľúbených receptov)
Táto torta vyzerá úžasne,musí byť veľmi chutná.
OdpovedaťOdstrániťCelý Váš blog sa mi páči,je prehľadný so super receptami.
Prajem všetko dobré.
Judita
Pani Judita, ďakujem z celého srdca za pekný a milý komentár :)
Odstrániť