S droždím a predsa nekysnuté. V našej rodine sa pečú tieto rožteky už niekoľko generácií. Aj so zamiesením a vyhriatím rúry ich máte do hodinky na stole.
- 500g hladká múka
- 250g tuk na pečenie (ja som dala Heru)
- 200g kyslá smotana (dala som 14%)
- 1 lyžica kopcom práškový cukor
- 1 kocka čerstvého droždia (42g)
- slivkový lekvár na plnenie
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie
Kyslú smotanu a tuk na pečenie vyberieme asi hodinku pred pečením z chladničky. Rúru vyhrejeme na 180°. Do misy dáme kyslú smotanu, cukor, najemno nadrobené droždie a šlahačom vymiešame do hladka, tak aby v smotane neboli hrčky z droždia. Pridáme múku a na kocky nakrájaný tuk a všetky suroviny spolu ručne zmiesime. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť kým sa nespojí. Cesto nenecháme kysnúť, ale hneď s ním pracujeme. Na pomúčenej
doske vytvarujeme bochník, rozdelíme ho na 6 rovnako veľkých častí, z ktorých vytvarujeme malé
bochníčky. Každý bochníček rozvaľkáme do kruhu s priemerom približne 20 - 22 cm a radielkom rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na širší kraj
trojuholníka dáme trochu slivkového lekváru a vytvarujeme rožtek (rolujeme zo širšej
strany). Rožteky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme do ružova. Ja som piekla na 180° asi 14 minút do
bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Ešte vlažné
rožteky obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.
Poznámka: Do cesta nejde žiadne vajce a rožteky sa pred pečením ničím nepotierajú. Ja som plnila slivkovým lekvárom ale výborná je aj orechová alebo maková plnka.
zdroj: rodinný recept
šikulka si
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :)
Odstrániťvýborné recepty
OdpovedaťOdstrániť