V našej rodine máme všetci veľmi radi kakaový závin, ale vždy keď som ho piekla, tak som sa rozčuľovala, pretože polovica kakaovej plnky mi z neho vytiekla na plech. Pred nejakým časom som konečne našla recept, kde mi plnka nevyteká a závin aj dobre vyzerá. A asi najviac oceňujem, že dokonca aj chutí podobne ako ten, čo kedysi pekávala moja babka ...
- 300ml mlieka
- 200ml oleja
- 3 - 4 polievkové lyžice cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 vanilkový puding (37g)
- 1 prášok do pečiva (12g)
- polohrubá alebo hladká múka (cca 600g)
- 1 kocka droždia (42g)
- BB puding + kryštálový cukor na plnenie
- 2 - 3 lyžice kakaa
- asi 100 - 125g masla na potieranie
Ja cesto robím v domácej pekárni. Všetky suroviny dám do pekárne. Múku nasypem odhadom cca 500g a zapnem program na prípravu cesta. Keď začne pekáreň miešať postupne prisypem múku tak, aby vzniklo mäkké a nelepivé cesto. Nikdy som múku nevážila, pretože vždy dávam inú (podľa nálady a zásob v komore), takže presnú gramáž naozaj neviem. Cesto musí byť dostatočne husté a mäkké zároveň.
Cesto nenechám kysnúť v pekárni, ale hneď ho naplním. Vyberiem ho von, rozdelím na dve polovice, každú natenko rozvaľkám, natriem rozpusteným maslom, husto posypem BB pudingom zmiešaným s kakaom a kryštálovým cukrom a opatrne napevno zaviniem. Dám na plech vyložený papierom, popichám vidličkou a nechám kysnúť najmenej 1 hodinu (prikryté utierkou). Keď je chladno a mám pocit, že záviny ešte nenarástli, tak aj viac. Pred pečením natriem olejom. Ja som piekla na 200° asi 20 - 25 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Ešte horúce hneď po upečení znovu natriem olejom.
Cesto si môžete urobiť samozrejme aj bez pekárne - ručne, v tom prípade si urobte kvások zo 100ml mlieka, lyžičky cukru a droždia a vypracujte si husté nelepivé cesto. Záviny sa dajú naplniť aj inými plnkami. Namiesto mlieka na zamiesenie môžete dať aj vodu, a múku si môžete nakombinovať hladkú aj polohrubú dokopy. Vanilkový puding nemusíte dať, ja dávam, cesto potom pekne vonia po vanilke. Prečo je v ceste prášok do pečiva aj droždie, tak to naozaj netuším. Je to veľmi starý recept, ktorý som si kedysi dávno odpísala z nejakej požičanej kuchárskej knihy.
Dobry den,
OdpovedaťOdstrániťNikde nevidim to kakao, ktere je v nazvu, ale v ingrediencích ani v popisu neni.
Ďakujem velmi pekne za upozornenie, recept som opravila. Pekný deň prajem.
Odstrániť