19. 1. 2011

Šuhajdy s orechovou plnkou

Neviem prečo, ale už od detstva sú pre mňa šuhajdy symbolom Vianoc. Hoci sme mali doma vždy napečené aj iné druhy zákuskov, najviac sa mi v pamäti uchovali šuhajdy.
A najzaujímavejšie je, že aj moja dcéra už od útleho detstva zbožňuje šuhajdy. Tieto obyčajné čokoládové košíčky plnené sladkým orechovým krémom sú v našej rodine kráľovné medzi vianočnými cukrovinkami.


čokoláda:
  • 150g čokoláda
  • 125g stužený 100% tuk (cera, omega)
  • 1 - 2 lyžice kakaa

plnka:
  • 50ml silnej kávy (espreso)
  • 100g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 100g mletých orechov
  • 50g stuženého 100% tuku
  • rum podľa chuti (1 - 2 lyžice)
- malé papierové košíčky, lentilky na ozdobu

Cukor zalejem uvarenou kávou a za stáleho miešania na miernom ohni chvíľu povarím, pridám orechy a ešte chvíľku nechám prevariť (na miernom ohni a stále miešam), do horúceho pridám stužený tuk a miešam kým sa to nespojí a nakoniec dám trochu rumu a nechám vychladnúť. Na miernom ohni rozpustím stužený tuk, do teplého pridám čokoládu a 1 lyžicu kakaa (keď sa mi zdá čokoláda málo tmavá pridám ešte 1 lyžicu kakaa). Miešam, kým sa všetko nespojí (nevariť!) Lyžičkou nalejem do papierových košíčkov trochu čokolády, nechám chvíľu zatuhnúť,  každý košíček chytím do rúk a trochu ponakláňam aby sa čokoláda dostala aj na steny. Na stuhnutú čokoládu nakladiem orechovú plnku a zalejem čokoládou. Nechám stuhnúť.
Poznámka: Čokoládu môžete dať podľa svojej chute. Ja dávam mliečnu čokoládu napoly s horkou, a množstvo cukru v plnke si tiež môžete upraviť podľa seba. Papierové košíčky dávam dvojmo. Dnes sa už dajú kúpiť aj pevnejšie košíčky, ktoré netreba dávať dvojmo. V žiadnom prípade nezamieňajte v recepte stužený 100% tuk za maslo, šuhajdy vám s maslom nestuhnú!
zdroj: náš rodinný recept

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk